“Împreună pentru Sănătatea Rurală”

Distribuie!

Odată cu trecerea timpului, încrederea românilor în aşa-numitul “sistem” scade vertiginos, aici fiind incluse învăţământul, sistemul medical şi orice ţine de bunul-mers al societăţii româneşti. Cu toate astea, în România îşi mai fac apariţia şi oameni cu suflet, implicarea lor în diferite proiecte de voluntariat fiind un exemplu pentru mulţi dintre noi.

Zilele astea am aflat despre un proiect al Societăţii Studenţilor de Medicină din Bucureşti, proiect ce se numeşte, aşa cum e menţionat şi în titlu, Împreună pentru Sănătatea Rurală.  Activităţile acestui proiect se desfăşoară în localităţi rurale, cu posibilităţi limitate de acces la îngrijire medicală profesionistă, implicaţi în aceste activităţi fiind studenţi la medicină din anii terminali,medici rezidenţi şi medici de familie. Odată ajunşi în comunele vizate, medicii şi studenţii vor face “examenul clinic al populaţiei ţintă, ecografie abdominală, ecografie cardiacă, un ECG, vor face măsurători ale TA, glicemiei, colesterolului, trigliceridelor, vor evalua acuitatea vizuală şi tensiunea oculară în vederea screening-ului de glaucom, vor susţine prezentări cu caracter educativ copiilor privind igiena orală şi igiena alimentaţiei, de asemenea vor avea loc prezentări pentru populaţia adultă privind bolile cronice şi factorii de risc asociaţi, ş.a.” (cf. paginii oficiale de Facebook a proiectului).

Locurile ce urmează a fi vizitate de către “caravană” sunt alese în parteneriat cu Asociaţia Comunelor din România, iar prestigiul acestui proiect creşte mereu, în 2011, când a avut loc prima acţiune, medicii de familie privind cu oarecare reticenţă această iniţiativă. Mai multe informaţii în legătură cu asta pot fi găsite pe pagina de Facebook menţionată anterior şi aici. Ar fi de datoria noastră, zic eu, să facem cât mai cunoscut acest proiect, pentru ca ajutorul acestor tineri să ajungă la cât mai mulţi oameni.

 

Emilian Voaideş

Taguri

Arhiva