Florin Piersic – Pur şi simplu („Români cu care ne mândrim”)

Distribuie!

Este cel mai iubit actor român din toate timpurile, atât pentru talentul incontestabil, cât şi pentru sufletul deschis cu care păşeşte de fiecare dată în faţa publicului, împărtăşind, în stilul său inconfundabil, propriile experienţe de viaţă nelipsite de tâlc şi umor. Acesta este, pe scurt, motivul pentru care Florin Piersic nu poate lipsi din seria noastră „Români cu care ne mândrim”.

Florin Piersic a debutat ca actor în 1957 pe scena Teatrului „Bacovia” din Bacău, unde fusese repartizat după  absolvirea  Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (astăzi UNATC) . Doi ani mai târziu, se întorcea la Bucureşti pe scena Teatrului Naţional, obținând rolul titular în “Discipolul diavolului”.

Tot în 1957 a debutat şi în cinematografie în filmul “Ciulinii Bărăganului”. În cei peste 50 de ani de carieră, Florin Piersic şi-a cucerit publicul cu peste 50 de filme. Cel care l-a adus în atenţia publicului  a fost “De-aş fi Harap Alb”, urmat apoi de renumitele roluri de haiduc: Anghel Șaptecai,Pintea sau Mărgelatu.

Dovezi că Florin Piersic este extrem de iubit de români sunt nenumărate. Poate puţini dintre voi ştiu că acesta a fost prima personalitate care a primit o stea pe Walk of Fame aflată în Piaţa Timpului din centrul istoric al Capitalei. De-a lungul timpului, a primit titlul de „Cetățean de Onoare” al mai multor orașe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, București sau Galați. De asemenea, a fost decorat cu “Ordinul național Steaua României”  în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care a dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”. Nu în ultimul rând, în 2011, cinematograful „Republica” din Cluj-Napoca, oraşul său natal, a fost redenumit cinematograful „Florin Piersic”.

Totuşi, Florin Piersic a declarat că cel mai iubit şi bine primit se simte la Chişinău. Din această cauză, a adresat o scrisoare preşedintelui moldovean Nicolae Timofi, solicitând cetăţenie moldovenească. La mijlocul lunii decembrie al acestui an, actorului i s-a acordat cetăţenia Republicii Moldova declarând cu această ocazie: “Eu sunt de două ori român: român în România şi român în Republica Moldova”.

De-a lungul timpului, marele actor a primit numeroase oferte din partea politicienilor de a li se alătura, însă de fiecare dată Florin Piersic a refuzat, căci locul lui nu este acolo, spune acesta: Eu sunt prea bătrân ca să îmi lipesc fundul patru ani pe un fotoliu în Parlament şi să cuvântez, eventual, o dată pe an cine ştie ce prostii… Nu m-a ofertat nimeni, nici Năstase, nici altcineva, dacă au de gând să o facă de aici încolo le spun clar că nu mă bag. Eu abia am timp pentru proiectele mele teatrale, darămite să mă bag şi în ceva ce nu ştiu, anume politica“.

La un moment dat, Cotidianul îl acuzase pe Florin Piersic că ar fi colaborat cu Securitatea, împreună cu tatăl său. Conform acestei publicaţii, aceştia au mijlocit în 1958 corespondenţa între un preot antisemit din România şi mitropolitul Visarion Puiu, aflat în Franţa. Securitatea a arestat atunci şapte oameni, însă, Florin Piersic şi tatăl acestuia nu au fost citaţi la proces şi nici măcar chemaţi la Securitate pentru audieri. La aceste acuzaţii, maestrul a replicat pentru Jurnalul Naţional în stilul caracteristic: “Să spui despre mine că am colaborat cu Securitatea, e ca şi cum mi-ai spune că sunt homosexual, iar eu m-am iubit numai cu femei. N-am văzut funduri de barbaţi decât la ştrand şi pot să spun că nu mi-au plăcut deloc.”

Despre viaţa personală a lui Florin Piersic voi spune doar câteva cuvinte. Se află la a treia căsătorie. Prima sa soţie, actrița Tatiana Iekel, a dat naştere primului său fiu, cunoscutul Florin Piersic Jr. A doua soție a fost tot o actriță, Anna Szeles, alături de care a devenit tată pentru a doua oară. În present, este căsătorit cu Anna Török.

În 2008 a făcut o dezvăluire extraordinară în faţa publicului, o taină despre care nu ştia decât fosta soţie, Anna Szeles, şi anume, că mai are o fiică adoptivă. Povestea întâlnirii cu ea este, însă, interesantă. Actorul a povestit cum la filmările pentru pelicula “Pintea” a observat că venea mereu o fetiţă. Într-o zi a mers la ea şi a întrebat-o: “Ascultă, păpuşă mică. Cum te cheamă? Mărioara. Şi mai cum? Deac. Eşti româncă? Da! Şi câţi ani ai? 9. Extraordinar, am zis. Şi de ce te uiţi aşa lung la mine? Pentru că vă iubesc foarte tare. De ce? Nu ştiu, dar vă iubesc mult. Şi părinţii tăi?….Eu nu am părinţi”.

Florin Piersic a înfiat copila şi a trimis-o la şcoală, trimiţându-i în fiecare lună salariul său de la teatru.

Ceea ce e fascinant la Florin Piersic este emoţia pe care o transmite în jur atunci când apare. Oamenii se uită la el ca la un monument viu, ca la o minune, iar în momentul în care începe să vorbească, oricine se sfieşte să-l întrerupă. Pune stăpânire pe scenă, pe microfon, pe public şi parcă nu te mai saturi să-l asculţi. Nu oboseşte niciodată vorbind, povestind şi o face cu atâta pasiune, cu atâta şarm şi umor, încât oricine rămâne vrăjit. După cum chiar el recunoştea: “Vorbesc mult pentru că am ce spune”. Şi nimeni nu poate nega. La cei 76 de ani, Florin Piersic e ca o enciclopedie. Răspunde la orice întrebare cu o sinceritate debordantă şi nu se ascunde în spatele cuvintelor. E deschis, cald, emoţionează prin cuvintele bine alese, creează bună dispoziţie printr-un umor natural.

Florin Piersic nu este un artist modest. Ştie foarte bine care sunt calităţile sale şi a profitat întotdeauna din plin de ele. Îmi amintesc acum că în urmă cu câţiva ani, profesoara mea de latină ne spunea că oamenii deştepţi nu sunt niciodată modeşti. Cred că avea dreptate, dar cât timp ne bucurăm de al lor geniu, cât timp ne fac să-i iubim, le iertăm cu uşurinţă lipsa de modestie.

Nu are nevoie de prea multe cuvinte. Toată lumea ştie cine e Florin Piersic. 

Alexandra Cheroiu

Taguri

Arhiva