East European Comic Con

Distribuie!

de Laura Bisericanu

Cei care au mai fost la Nijikon sau Otaku Festival sunt obişnuiţi cu genul acesta de convenţii, însă pentru cei neiniţiaţi dar entuziaşti, am pregătit un ghid pentru a se putea bucura din plin de Comic Con.

Comic book conventions, cum au fost numite iniţial, erau nişte convenţii ale fanilor de benzi desenate. Ulterior ele au fost extinse pe mai multe zone de interes: filme, seriale, animeuri, manga, jocuri video (ş.a.). În ţara noastră, conceptul de Comic Con a fost popularizat şi de serialul The Big Bang Theory, care urmăreşte o gaşcă de oameni de ştiinţă pasionaţi de acest gen de evenimente. La noi se organizează pentru prima dată o astfel de convenţie şi trebuie să recunosc faptul că, pentru o primă ediţie, este incredibil de bine pusă la punct.

Ea va avea loc în week-end-ul 30-31 martie, la Palatul Naţional al Copiilor. Există 5 concursuri pentru participanţii la convenţie: concursurile de gaming, cosplay (costumarea într-un personaj), quiz, ilustraţii şi AMV (anime music videos). Din juriul concursului de cosplay vor face parte doi dintre invitaţii străini, Manuel DAndrea, cosplayer profesionist, şi Vanessa, un cosplayer renumit din Belgia. Ca prezentator al evenimentului avem un alt invitat internaţional, Johan Rasmus, cunoscut pentru cosplay-ul său Shookie, din Muppets.

Juriul de la concursul de AMV va fi format din doi experţi în acest tip de editare video, Nostromo şi Koopiskeva. Concursul de gaming se axează pe trei jocuri, League of Legends, Counter Strike: GO şi FIFA13, premiile constând în hardware şi 3000 de euro. Concursul de quiz are 3 categorii: anime/manga, gaming şi TV shows & movies; echipele au câte 3 concurenţi, şi concursul are 5 nivele de dificultate. Concursul de ilustraţii constă într-un desen pe o foaie A3 făcut de-a lungul unei zile. Premiile sunt în valoare de 2000 de lei, oferite de Faber-Castell.

Convenţia are 5 mari zone de interes: scenele, unde se vor desfăşura evenimentele, zona de gaming, zonele Comics & more şi Japan Wing, în care găsim Aleea Artiştilor cu artişti din toată ţara şi de toate vârstele cât şi expozanţi comerciali, zona Boardgames, şi zona Restaurantului şi a cafenelei, unde va exista un tip de cafenea numit Maid and Butler Cafe, cu chelneri/ţe care joacă rolul unor servitori, prin cosplay şi comportament.

Există şi Panels, în care diverşi invitaţi, printre care şi cei de la Creative Monkeys, discută cu fanii.

Poate cea mai interesantă parte a convenţiei (şi cu siguranţă cea care a mâncat cele mai multe fonduri), constă în cele două Main Panels, ţinute de cei doi actori internaţionali invitaţi, John Rhys-Davies (Gimli din Lord of the Rings) şi Finn Jones (Loras din serialul Game of Thrones). Aceştia vor răspunde întrebărilor fanilor şi vor avea o sesiune de autografe şi fotografii. Pentru a participa la sesiunile de autografe sau la Panels, este necesară achiziţionarea unui bilet suplimentar biletului de acces general.

S-a încercat o acoperire cât mai mare a tuturor zonelor de interes, plecând de la benzi desenate româneşti (avemsinoisupereroi.ro) până la manga şi supereroi americani.

Această convenţie poate atrage atât pasionaţii de pop culture şi cultura japoneză, cât şi oameni care pot descoperi jocuri noi pe stil vechi (boardgames) sau pur şi simplu vor să îşi aducă la viaţă personajul principal prin cosplay (nu este necesar să participi la concurs pentru a veni costumat).

Un eveniment de anvergură dedicat hobby-urilor moderne, care se potriveşte ca o mănuşă pe interesele tineretului românesc, pasionat de ceea ce am putea numi o mitologie contemporană mondială.

Taguri

Arhiva