Dilema fanului: entuziasm sau cârcoteală?

Distribuie!

de Alex Szollo

Se poate afirma cu siguranță despre conceptul de fan că este unul familiar unui număr din ce în ce mai semnificativ de persoane. Cred că fiecare dintre noi a spus, fie în serios (sau foarte serios), fie în glumă: „Sunt/Nu sunt (mare) fan (a se insera aici o paletă cât mai largă de interese, de la echipe sportive, la celebrități, trupe de muzică, filme, seriale, cărți, emisiuni de televiziune, reviste de benzi desenate și orice altceva v-ar mai trece prin cap). E ceva cât se poate de comun omului să se definească în funcție de ce-l atrage și ce nu. Industria divertismentului însăși are fanul în centru, fiind clădită pe entuziasmul și sprijinul acestuia. Anglofonii au venit chiar cu un cuvânt, „fandom”, prin care desemnează atât totalitatea cât și calitatea de fani ai unui segment al divertismentului, oricare dintre cele enumerate în paranteza de mai sus. Însă, de fapt, ce înseamnă a fi „fan”?

Dacă-l întrebăm pe nenea DEX, ne va răspunde cam așa: „Admirator entuziast, pasionat, al unei vedete, al unei mișcări artistice etc; simpatizant”. Unii atrag atenția că „fan” vine din „fanatic”, fiind astfel un cuvânt „periculos”. Dacă e să mă întrebați pe mine, mai ales în ziua de azi, cu atâtea și-atâtea domenii de interes al căror fan te poți declara, a fi fan înseamnă a fi într-o constantă dilemă.

Tocmai despre dilema asta vreau să vă vorbesc. Eu însumi i-am simțit de foarte multe ori efectele, așa că știu despre ce-i vorba.

În ziua de azi, foarte mulți dintre fani se află într-o oarecare bătălie de proporții epice între două forțe (nu, nu de-alea din „Star Wars”): entuziasmul și cârcoteala. Luați orice film, orice carte, orice serial cu un succes fulminant, și-o să vedeți din plin bătălia asta. De fiecare dată când se anunță că un supererou extrem de popular urmează să-și facă apariția purtând o versiune nouă de costum, toți fanii se declară super-entuziasmați, pentru ca pe urmă, odată cu prima poză oficială, să apară și reacții de tipul „Sunt mare fan al personajului ăstuia, dar noul costum e nașpa!” „Ce a fost în capul designerului?” „Nu arată cum îl știam!”, și așa mai departe. Un exemplu recent al acestei dileme este noul sezon „Game of Thrones (serial celebru pentru reacțiile pe care le stârnește printre fani prin felul șocant în care personaje populare dispar din peisaj): odată cu apariția în avans a primelor 4 episoade pe net, mulți fani s-au declarat super-supărați pe faptul că trebuie s-aștepte până aproape de mijlocul lui mai pentru următorul episod. Lor le dau o veste: toți simțim la fel, doar că unii-și asumă faptul că patru episoade săptămânale înseamnă… ghici cât? O lună! Adică de 12 ori mai puțin decât ar fi de așteptat pentru un sezon nou. Așadar… why so serious? Că tot am folosit o replică faimoasă, ne amintim cu toții reacțiile pe care fanii lui Batman au avut-o la aflarea veștii că Heath Ledger, cunoscut la acel moment pentru aparițiile sale din filme romantice, îl va interpreta pe Joker, infamul inamic al justițiarului costumat în liliac. După ce l-au văzut în rol, mulți l-au declarat drept cel mai bun Joker al marelui ecran. Așadar, iată că are și cârcoteala un rol în a lăsa fanii cu gura căscată. Bun, recunosc: și eu sunt un cârcotaș incorigibil, mai ales în ce privește muzica. Dacă se întâmplă să intru în vorbă cu un fan Guns N’Roses, de  exemplu, întreb de fiecare dată „Vechi sau noi?” întrucât, după urechile mele de tocilar rocker al naibii de subiectiv, sunetul specific celebrei trupe americane a suferit modificări substanțiale odată cu plecarea lui Slash, chitaristul cu joben pe cap și riffuri și solouri pline de energie în creier.

Dacă ar fi să mă întrebați cum definești un fan adevărat, v-aș răspunde că treaba e cât se poate de simplă: un fan adevărat este acela care recunoaște sincer momentele de cârcoteală și reușește din plin să-și păstreze, în ciuda lor, entuziasmul. De exemplu, fanii lui Stephen King, J.K. Rowling sau George Martin care știu clar că lista de personaje cu care au făcut cunoștință începând să citească romanele lor (sau să vadă ecranizările) nu va fi la fel, și rămân fani până la capăt, ăștia-s fani adevărați. De la ei le recomand tuturor fanilor care găsesc motive de-a cârcoti în orice nu li se pare în regulă, să ia exemplu.

Așadar, fanilor, indiferent ce v-ar plăcea, păstrați-vă pasiunea și entuziasmul, împărtășiți-le după cum vă place, și țineți minte să cârcotiți cu măsură. Ca să traduc o expresie americană, păstrați-vă mereu vorbele moi și dulci, pentru că s-ar putea ca la un moment dat, creatorii obiectelor pasiunii voastre să aibă de gând să vă facă să le-nghițiți.

Sursa foto: By Mario Mancuso [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Taguri

Arhiva