Despre cum mi-am început afişul

Distribuie!

de Bianca Radu şi Alexandra Bogza

Gen90 a ajuns şi la a patra ediţie a PRint, eveniment marca PRIME România. Două zile de învăţare despre cum se concepe un afiş, ce elemente-cheie trebuie să ştie un tânăr designer şi câteva ore de pus în practică teoria pornind de la un brief pentru MemoPlus. I-am avut alături de noi ca traineri pe creativii Adrian Ghiţă, Art Director Mercury 360 şi Toni Bunăiaşu, Copywriter Mercury 360.

În prima zi, am pornit de la brainstorming, importanţa unui brief bun, munca unui Art Director şi am ajuns la uneltele de zi cu zi ale designerilor. Toni Bunăiaşu ne-a povestit încă de la început cât de multă muncă este în spatele unui afiş, dinainte de a fi dată ideea pentru execuţie.

Ca să obţii rezultatele pe care ţi le doreşti, ai nevoie întâi de un brief bun, adică să fie concis şi inspiraţional cu un mesaj simplu şi focusat, şi de un insight relevant pentru targetul vizat în relaţie cu produsul şi beneficiile sale. De asemenea, trebuie să vizualizezi situaţii cât mai diverse, să priveşti problema din cât mai multe perspective, mai ales în zilele noastre. Există din ce în ce mai puţine idei originale şi de aceea e nevoie să te diferenţiezi printr-o execuţie care nu s-a mai făcut.

Deşi treaba unui Art Director este rezumată la a lua calcul execuţiile grafice care susţin/întăresc ideile şi schiţează conceptele, o echipă de creaţie bună este formată dintr-un Art capabil să scrie headline-uri, iar Copywriterul să dea direcţii vizuale.

Am aflat de la Adrian Ghiţă că, în general, compoziţia dintr-un layout este formată pe baza unor norme existente în cadrul manualului de identitate vizuală a brandului (brand book-ului). Există însă şi cazuri când nu se mai respect rigorile din brand book şi astfel abordarea grafică e la liber. Important este însă ca orice construcţie grafică să susţină ideea şi personalitatea brandului. Ca să fii pe aceeaşi lungime de undă cu acesta, trebuie să îl priveşti mereu ca pe un om şi astfel nu o să ajungi să înţelegi doar brandul, ci şi consumatorul din target.. De asemenea, trebuie să cauţi cuvintele-cheie pentru brand, pentru produs şi să le găseşti sinonime, situaţii pe care să le combini apoi într-un mod cât mai relevant şi inovator.

Cei doi creativi ne-au dat şi câteva tips&tricks. Să ne documentăm din orice sursă online (www.luerzersarchive.net, www.adsoftheworld.com, www.adforum.com, www.layersmagazine.com, www.advertisingarchives.co.uk, www.designinspiration.net, www.landor.com) sau offline – oriunde ne simţim cel mai inspiraţi şi unde ne putem elibera mintea. De asemenea, trebuie „să desenăm şi să nu uităm niciodată creionul”.

Şi uite aşa am ajuns la uneltele unui designer: orice tânăr care vrea să cucerească industria publicităţii cu talentul său, trebuie să aibă cunoştinţe de bază în Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, InDesign şi de DTP. Adrian ne-a dat şi câteva surse online cu tutoriale utile pentru un tânăr designer: www.tutsplus.com  şi www.Lynda.com.

Tot în prima zi ne-am testat şi abilitatăţile de a distinge artworkurile bune. Ne-am uitat peste câteva execuţii  din afară, dar şi execuţii ale Mercury360. Iar Adrian Ghiţă ne-a vorbit puţin şi despre unul dintre cele mai  importante aspecte ale creaţiei – adaptarea mesajului şi artworkului la diferitele medii de  comunicare (outdoor, print într-o revistă, packaging etc.).

Cea de-a doua zi a transformat misiunea de a surprinde importanţa vizualului în comunicare într-o joacă  relaxată de-a agenţia. Un brief, o sesiune de brainstorming, Photoshop, Adobe Illustrator şi foarte multe idei  creative au ţinut participanţii ocupaţi.

Cei doi traineri ne-au luat în primire cu întrebări despre sănătate – sănătatea stadiului creativ desigur. „Cum  vi se pare brief-ul?”, „Aveţi ceva nelămuriri?”, „Aţi înţeles ce vrea?” şi alte întrebări asemănătoare au dat  startul unui brainstoming matinal. Mai cu o schemă, mai cu o glumă s-au pus bazele direcţiei de comunicare  şi, implicit, a transformării conceptului în execuţie.

Toni şi Adrian ne-au sevit un mix de informaţii care ajută orice viitor creativ. Am învăţat că pentru început  e  bine să îţi listezi toate ideile care îţi vin, dar să nu le pui la gămadă, ci să le „simplifici” pentru a nu fi  interpretate altfel. Un alt pont este să nu uiţi niciodată că totul ţine de combinaţii – contextul, produsul, audienţa, mesajul, obiectivul, spaţiul de implementare ş.a.m.d. sunt doar piese de puzzle pe care tu trebuie să le dai o formă. „Scopul tău este de a atrage atenţia audienţei” ne-a spus Toni Bunăiaşu în timp ce sublinia că restul detaliilor despre produs au fost deja stabilite de un alt departament, nu de tine. Adrian ne-a spus că efortul depus în direcţia unui este important, dar şi deconectarea este la fel de importantă pentru a stimula flow-ul ideilor creative – dacă rămâi fixat pe ceva nu te va ajuta niciodată prea mult.

După această scurtă sesiune de îmbărbătare pe care am primit-o din parte trainerilor, au urmat câteva ore în care fiecare participant a încercat să se folosească cât mai bine de ceea ce ştie pentru a pune bazele unui posibil print ce pleacă de la o idee proprie.

La final, am văzut care a fost rezultatul trainingului. Au fost multe concepte ce au ajuns să fie exemplificate digital şi explicate oral. Multe perspective interesante pentru un singur brief şi fiecare a avut parte de un feedback personalizat din partea celor doi traineri.

În urma celor două zile petrecute în compania celor de la PRint, unii au plecat cu diplome, iar alţii cu premii. Însă mai important este că toţi au plecat cu acele câteva insight-uri de început prin care reuşeşti să scoţi un concept din abstract şi să-l conturezi practic.

Foto: Alexandra Bogza

Taguri

Arhiva