Descoperind Bucureştiul: Bucureştii lui Mircea Eliade

Distribuie!

de Aurora Marin

Am început să citesc Eliade din liceu, când încă nu avusesem contact cu adevăratul Bucureşti. Am fost atrasă de scrierea sa, de poveştile sale şi de modul în care le transpunea. În acelaşi timp, cred eu, mi s-a însămânţat şi o admiraţie pentru Bucureşti, insuflată probabil de felul în care autorul l-a introdus în scrierile sale şi l-a învăluit într-o aură de mister.

În cee ce priveşte Bucureştiul, majoritatea oamenilor preferă să vadă doar partea urâtă, partea goală a paharului pe jumătate plin – nu vreau să judec, fiecare are propriile experienţe şi gândeşte din punctul propriu de vedere. Și eu văd doar partea goală a paharului uneori, însă în cazul Bucureştiului o văd pe cea plină mereu!

Deşi locuiesc aici de doar 6 ani, mă simt uneori mai bucureşteancă decât cei care s-au născut şi crescut aici. Bucureştiul are o magie aparte şi nu mă refer doar la aceea care este inspirată de arhitectura clădirilor vechi din centru sau din alte zone care încă mai au intacte construcţiile vechi, el însuşi fiind o entitate. La fel văd şi România – poate unii cred ca e normal, că aşa simte fiecare, că suntem români până la urmă, însă eu cred ca de vină e naţionalismul meu mult prea profund, căci Dumnezeu ştie că nu toţi simţim la fel faţă de ţărişoara noastră. Omul în general tinde să ţină minte doar răul pentru că suferinţa lasă răni mai adânci decât bunăstarea, însă e ceva frumos să poţi să recunoşti frumuseţea, chiar dacă sunt multe mizerii care o întunecă.

Eliade întotdeauna a oferit Bucureştiului un loc aparte în romanele şi nuvelele sale, a fost transfigurat prin viziunea scriitorului şi i s-au oferit calităţi mistice. Poate de-aceea mă atrage pe mine şi ocupă un loc special în inima mea, pentru că mi-a fost inspirată această afecţiune de către scriitorul meu preferat.

11154643_682656951881175_3285661576757125798_o

Am scris aceste rânduri nu pentru a face confesiuni ci pentru a vă informa – scuzaţi întârzierea – şi a vă invita, pe cei care poartă măcar un dram de admiraţie pentru acest oraş frumos, sau poate pentru Mircea Eliade şi opera sa, la evenimentul organizat de A.R.C.E.N. încă de la sfârşitul lunii martie, în fiecare sâmbătă și duminică, în perioada 28 martie – 26 aprilie, de la orele 15.00 și 17.00, eveniment numit „Prin Bucureștii lui Mircea Eliade – traseu-cultural pietonal” ce acoperă câteva dintre zonele cele mai cunoscute din beletristica lui Eliade: Strada Mântuleasa, Calea Moșilor, Strada Melodiei (azi strada Radu Cristian) şi altele.

Un eveniment extrem de inteligent gândit şi bine organizat de către tinerii membri ai organizaţiei non-guvernamentale A.R.C.E.N., pe larg Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate, doi dintre membrii fiind chiar ghizii – președintele organizaţiei Edmond Niculuşcă, respectiv Albert Groşescu.

Evenimentul este disponibil şi pe Facebook: https://www.facebook.com/events/664120983709711/, pe care îl puteţi accesa pentru mai multe detalii.
Eu m-am delectat pe acest traseu magic în urmă cu câteva săptămâni; veţi vedea aici câteva imagini din diferite mahalale din sectorul 2 al Bucureştiului, după cum veţi afla dacă alegeţi să mergeţi weekend-ul acesta. Iniţial evenimentul a fost gândit să acopere traseul cultural pietonal al mahalalelor din Bucureşti, însă datorită coincidenţei fericite că acestea sunt simbolice în opera lui Eliade, au ales această denumire, care evident au sperat că vor atrage sau măcar vor stârni curiozitatea.

Sursa foto: Aurora Marin

Taguri

Arhiva