CSR şi Căutătorii de Poveşti

Distribuie!

de Diana Broşiu

Aproape toţi studenţii bucureşteni pasionaţi de PR şi advertising au auzit de PR Tea and AD Cookies organizat de către PRIME Romania încă din 2007. Ediţia din martie anul acesta a avut ca temă CSR (corporate social responsibility), iar invitatele au fost Monica Grecu şi Sabina Stirb de la GMP PR, două din persoanele care au lucrat intens pentru promovarea proiectului Biblionet prin campania Căutătorii de Poveşti.

Hai să o luam cu începutul totuşi: Biblionet (2009-2014). Acesta este un proiect susţinut de Fundaţia „Bill & Melinda Gates” ce doreşte sa reducă decalajul tehnologic existent între zonele mai favorizate şi zonele mai puţin favorizate. Pentru aceasta, ei doresc să creeze un sistem de biblioteci publice moderne cu acces gratuit la internet în România, dar, în special, în zonele rurale ale acesteia. Ei, împreună cu ceilalţi sponsori ai proiectului, au donat bibliotecilor calculatoare moderne şi au oferit instructaj gratuit pentru bibliotecari. Au reuşit chiar să obţină sprijinul autorităţilor locale care au renovat bibliotecile, acestea devenind atât un important centru cultural cât şi social în sate.

Biblioteca, fiind o instituţie publică, nu este chiar atât de uşor să îi faci o campanie de promovare. Cu atât mai mult dacă doreşti să pui accentul pe ceva abstract, cum ar fi schimbarea din cadrul bibliotecilor, iar (colac peste pupăză) publicitatea să mai aibă şi efect pe termen lung. Acestea au fost câteva din problemele întâmpinate de cei de la GMP PR înainte să înceapă campania lor de promovare. După 6 luni de studiu (în care au analizat efectele reale ale proiectului Biblionet), au găsit o strategie: fiecare bibliotecă are o poveste de spus. Primul pas a fost să afle poveştile adevărate de la bibliotecarii din sate, iar al doilea să aleagă voci care să vorbească pentru ei autentic, liber, credibil şi accesibil. Cei 4 aleşi au fost Irina Păcurariu (jurnalist), Cătălin Ştefănescu (jurnalist), Radu Paraschivescu (scriitor) şi Vlad Petreanu (jurnalist şi blogger). Pe scurt, după 10 săptămâni în care au facut 60 de călătorii şi au vorbit cu nenumăraţi oameni cu întâmplări incredibile, au scos o carte ce conţine 50 poveşti emoţionante, lansată la târgul Gaudeamus (e disponibilă şi în variantă ebook). Monica Grecu de la GMP PR le-a numit „mici victorii din zone de la care nici nu te aştepţi să mai auzi”. Dacă vreţi să aflaţi toată povestea spusă pe îndelete, o găsiţi şi pe site-ul Căutătorilor la secţiunea Despre.

Deşi aveau un buget foarte mic (aproape inexistent) pentru aceasta, campania s-a bucurat de o publicitate fantastică, datorită sponsorilor prompţi. Au avut atât spoturi TV, radio şi outdoor, cât şi online, în română şi în engleză. Mulţi bloggeri cunoscuţi (peste 20), de exemplu Chinezu’ sau Cabral, au postat despre această campanie, din proprie iniţiativă. Proiectul a avut şi parteneri mai neobişnuiţi, precum băieţii de la 10Lucruri.

În prezent, reţeaua de biblioteci este folosită şi pentru o implementare uşoară a proiectelor de CSR al companiilor mari (Visa, Ursus, GlaxoKleinSmith) ce doresc să ajungă la zonele rurale ale României.

Căutătorii de Poveşti s-a dorit a fi un proiect frumos în România, prin care toată lumea să câştige, iar pentru realizarea lui, oamenii să fie uniţi şi astfel să facă mai mult chiar decât îşi propuseseră iniţial. Aşa cum au spus şi invitatele: „voiam să vorbim despre schimbare, oameni şi poveşti frumoase”.

Vă mulţumim că ne-aţi amintit că încă se poate face acest lucru în ţărişoara noastră şi le mulţumim şi celor de la PRIME pentru un studiu de caz din care oricine are de învăţat.

Taguri

Arhiva