Cristian Tudor Popescu („Români cu care ne mândrim”)

Distribuie!

Datorită calităților sale profesionale, opiniilor sale argumentate, relevante și vehemente, Cristian Tudor Popescu a devenit în ultimul deceniu un adevărat lider de opinie pentru societatea românească. Indiferent că opiniile sale din articole i-au adus conflicte directe cu diverși actori ai scenei politice din România, cu toții am putut observa în subiectele sale un adevăr poate prea dur uneori, însă clar și bine zis.

Pe CTP, în buletin, îl veți găsi cu numele de Cristian Popescu. El și poetul Cristian Popescu au făcut o înțelegere care presupunea că cel care va reuși primul să publice un text, își va păstra numele, iar celălalt va trebui să schimbe ceva pentru a nu se produce confuzii în privința identității autorilor. Cristian Tudor Popescu a adăugat astfel și numele de Tudor care vine de la prenumele tatălui său.

Înainte de a fi jurnalist, eseist și scriitor, Cristian Tudor Popescu este și inginer, dar și un jucător de tenis foarte bun, ajungând să fie în acest sport, campionul României la grupa pentru seniori 55+. A absolvit Facultatea de Automatică de la Politehnica, unde a obținut diploma de inginer și este, de asemenea, doctor în cinematografie la UNATC, unde predă și un curs de Tehnici de Manipulare și Propagandă în Cinematografie și Televiziune.

Până să fie apreciat pentru activitatea sa jurnalistică, Cristian Tudor Popescu a luat premii pentru short-story-urile sale la gala ROMCON Awards în 1985 și 1986, dar și la Eurocon Awards, o convenție anuală de science-fiction ce reunește țările de pe continentul european, pentru Planetarium, colecția sa de short-stories SF. Activitatea sa în domeniul scrierilor SF a continuat chiar și după 1989, după ce a început să se dedice mai mult carierei jurnalistice, el editând în continuare lucrările câtorva scriitori de science fiction precum Dan Merișca și Dănuț Ungureanu.

Comparativ cu mulți alţi jurnaliști din România, Cristian Tudor Popescu a avut o imagine consecventă în fața românilor, acest lucru fiind demonstrat și de premiile sale luate an de an pentru cel mai bun jurnalist al anului, pentru cel mai bun analist politic al anului, pentru cel mai influent editorialist la diverse gale ce vizează activitatea românilor.

Jurnalistul ne-a surprins în nenumărate rânduri cu declarațiile sale, cu catalogările sale și poate și cu epitetele folosite pentru a descrie situația din România, însă, fără îndoială, nu ne-a surprins neplăcut în ceea ce privește poziția sa față de actorii sociali și evenimentele în care aceștia au fost implicați, fiind mereu un jurnalist nepărtinitor. Despre el putem spune că își exprimă uneori opinia într-un mod de neînțeles la prima vedere, însă analizele sale cu siguranță sunt imparțiale, un fapt recunoscut nu doar de ceilalți jurnaliști, cât și de oamenii simpli care îi citesc editorialele.

Rolul lui Cristian Tudor Popescu în domeniul jurnalismului românesc este cu adevărat important atât pentru românii din prezent, cât și pentru generațiile ce vor urma și vor avea nevoie de informații şi comentarii relevante despre starea societății românești. Indiferent că ne place sau nu cum scrie, cert este că el își face meseria în cel mai corect și etic mod cu putință.

Bianca Radu

Taguri

Arhiva