Camden Town, un bazar de cultură

Distribuie!

de Mădălina Stanciu

Colorat, urban, nou și vechi, cunoscut și neîntâlnit, istoric, sălbatic și îmblânzit, muzical. Nocturn și diurn, cartierul Camden din Londra e parte a marii metropole, se integrează perfect în atmosfera cosmopolită a capitalei britanice. Chiar și așa, este diferit de tot ceea ce ai putea vedea în Londra.

În decursul timpului, în cartierul situat în nordul Londrei, s-au strâns comunități întregi de greci-ciprioți și de irlandezi. În prezent, Camden Town este populat de o comunitate pestriță de oameni. Sunt diferiți prin limba pe care o vorbesc, prin etnia pe care o au, dar mai presus de toate, îi leagă un singur lucru – stilul, fie că e el vintage, retro, rock sau punk.

Personaje pestrițe, afișând imagini care mai de care mai interesante, ,,își fac treaba” cu naturalețe pe străzile din Camden. Atmosfera ar putea părea tensionată, însă nu este deloc așa. Camden Town este genul acela de loc unde, oricât de diferit ai fi, nu ieși în evidență. Atitudinea acestor oameni este manifestul lor pentru un mod de viață liber, nu o declarație de violență, haos și agresivitate, cum probabil am fi tentați să credem.

Principala atracție în Camden este piața centrală, bazarul cu obiecte și feluri de mâncare extrem de diversificate.  Se vând costumații medievale, antichități, cărți, accesorii de îmbrăcăminte de la stilul punk până la cel vintage. Piața funcționează încă din 1973 și s-a dezvoltat de-a lungul timpului, fiind o importantă atracție nu doar pentru turiștii veniți din toate colțurile lumii, ci și pentru tinerii londonezi, care găsesc aici o alternativă la modă.

Camden Town, pata de culoare londoneză, a reprezentat o sursă de inspirație pentru Charles Dickens, fapt datorat rezidenței scriitorului în această parte a Londrei. Personaje și locuri din romanele sale sunt desprinse din imaginea Camdenului secolului al XIX-lea. Bob Cratchit din Colindă de Crăciun și Wilkins Micawber din David Copperfield sunt doar două din exemplele relevante.

Fie că este amintit în filme, în muzică sau literatură, în poveștile turiștilor sau în viața de zi cu zi a tinerilor londonezi, Camden Town, fiind unic în felul său nebun și divers, este destinația care își merită locul pe harta culturală a Londrei. Este un loc ce și-a câștigat independența prin modul în care s-a desprins de stilul celorlalte cartiere londoneze.

Sursa foto: wikimedia.com

Taguri

Arhiva