Elvis, Jan și Raţă locuiesc într-un sat. Elvis, Jan și Raţă au nevoie de bani. Unul ca să o poată cuceri pe fată, altul ca să nu mai taie lemne pentru bani iar celălalt pentru a-și lua (poate) mai multă băutură.
Scurtmetrajul Brigada Neagră, regizat de Andrei Teodorescu și premiat la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film CineMAiubit, a atras probabil atenția juriului pentru felul în care a reușit să aibă un twist neaşteptat și amuzant, folosindu-se, aproape în totalitate, de expresivitatea imaginilor și a actorilor și nu de dialog. Mai întâi sunt „puşi” în prim-plan cei trei bărbați la o masă, într-un bar, acompaniați de halbele de bere și de un televizor la care se uită aproape hipnotizați, de unde auzim o manea răsunătoare. Acest cadru-secvența este repetat și la finalul filmului. Ceea ce este schimbat la final (în afară de manea, care vorbește despre dușmani curioși și bani, nu despre arăboaice creoline) este că bărbații au în „buzunare” toate pensiile din sat, pe care le-au furat dintr-o mașină veche a Poștei Române.
Cei trei sunt filmaţi şi separat, în câte un cadru secvență, în care ne sunt prezentați. Așadar, îl vedem pe Elvis care o privește, din mașina sa, pe creolina-vânzătoare-de-struguri de care este îndrăgostit gândindu-se probabil ce ar trebui să facă ca să o impresioneze. Rămâne însă numai cu „buza (pe care o mușca, în ciudă, atunci când a văzut-o pe fată) umflata” și cu țigara în gură, atunci când o observă pe această că urcă într-o mașină luxoasă cu un alt tânăr. Rață, pe de altă parte, este surprins când „dezmembrează” cu un topor niște lemne pentru care primește niște bani de la o bătrânică, iar Jan este „urmărit” de cameră într-un bar, de la tejghea până la masă, unde își pune paharele de băutură și începe să bea, cuminte, din toate.
Un bătrânel, care iese cu vacile la păscut (prezentat și el singur într-un alt cadru-secvența, vorbind la telefon), blochează (cu vacile) duba veche a Poștei Române, timp în care Jan scoate banii din mașină. Momentul în care cei doi agenți ai Poștei Române constată că banii au fost furați este filmat printr-un plan ansamblu, în care vedem duba, pe cei doi care se plimbă de colo-colo, înjurând, și un câmp pustiu. Scena este amuzantă datorită jocului actoriesc, aproape „dansant”, al celor doi agenți, cărora nu le vină să creadă că au fost păcăliți de niște vaci.
Efectul cel mai comic îl face scena finală, în care cei trei bărbați sunt la bar, ascultând știrile în care Andreea Esca povestește cum trei mașini au blocat o dubă a Poștei Române iar agresorii i-au legat la mâini și la picioare pe agenți și le-au furat banii. Bărbații zâmbesc puţin și schimbă înapoi pe canalul de manele. Acesta fiind și singurul moment din tot filmul în care îi putem vedea pe bărbați zâmbind.
Cei trei au doar într-o singură secvență (cea în care așteaptă duba) un dialog, chiar și acela foarte scurt, în care Elvis îl întreabă pe Jan cine i-a vândut pontul. Un dialog destul de ironic şi ceva mai lung este între cei doi agenți ai Poștei, în care unul dintre ei se plânge celuilalt că soția sa pierde mereu lucruri, pe când el doar uită, nu le și pierde.
Brigada Neagra este un exercițiu vizual cu efect comic, unde privirea fixă şi nepăsătoare a personajelor, cadrele mai lungi, muzica și știrile de ora 5 sunt suficiente pentru a arăta că un scurtmetraj poate să facă o sală întreagă să râdă, utlizând foarte puţin dialogul.
Sursa foto: Facebook.com