Breaking News: Ieri a fost Ziua Unirii Principatelor

Distribuie!

de Alexandra Nadane

Ieri am avut o zi foarte plină, pentru că am avut un examen şi un proiect de predat. ​N-am făcut altceva decât să stau în faţa laptopului şi să scriu. Atunci când am foarte multă treabă mi se întâmplă adeseori să uit ce zi ​din săptămână este ​sau ce dată. La fel mi s-a întâmplat şi ieri, până când, pe la jumătatea zilei, am avut nevoie de calendar să-mi fixez o întâlnire şi, văzând că este 24 ianuarie, am rămas un pic blocată. Mi-am amintit de emoţia pe care o simţeam în alţi ani, de discuţiile dintre oamenii de pe stradă, dintre rude sau dintre prieteni, de ştirile de la Radio şi TV care anunţau că pe 24 ianuarie 1859 a avut loc Unirea Principatelor Române, de Hora Unirii care se ţinea în diverse locuri, ​ ​uneori ​chiar ad-hoc de către tineri, copii sau vârstnici, care voiau să-şi exprime aprecierea faţă de identitatea naţională.

M-am întrebat cum am putut să uit, dar​,​ privind în jurul meu, mi-am dat seama că nu se vorbeşte despre acest lucru, nici măcar pe Facebook, unde oamenii postează sute de articole, ştiri şi mesaje. ​Cu foarte puține excepții, și asta legat de absența unui înalt demnitar de la o manifestare,​  ​n​icăieri nu ​apărea ​ceva, nici în pres​a scrisă​, nici la radio, nici la TV. Este adevărat că mass-media e​ra​ preocupată exclusiv de accidentul aviatic d​in ZIUA EXACTĂ, ​de moartea pilotului și a studentei, ​de analiza cauzelor ​și că ​ ipotezele​ şi dezbaterile ​erau în toi; dar oare chiar am uitat cu toţii că ieri a fost Mica ​Unire​?

M-a mustrat​ conştiinţa ​pentru​ că eu însămi uitasem de această zi. ​Nu mă alina faptul că nu din curiozitate citisem despre cele întâmplate și nici măcar că mă rugeasem pentru cei vii și cei morți de la accident. Parcă lipsea ceva. ​Prin urmare, am vrut să cred că numai mie mi se întâmplă, că toţi ceilalţi oameni au sărbătorit ​ pe cei care s-au luptat pentru Mica Unire, iar asta înseamnă generații întregi, vreme de sute de ani. Acum aveam șansa ​că m-am trezit ​încă​ ​la​ timp, ​a​m ieşit din cameră şi m-am dus la mama:

–       Mami, tu şii ce zi e azi?

Mama, obişnuită să o întreb chiar şi de trei​  ori în aceeaşi zi dacă e luni sau marţi:

– E vineri!

–       Şi ce dată e azi?

–       24 ianuarie. Azi Sfânta Xenia, mâine Sfântu’ Grigorie Teologu’. Dar de ce mă întrebi ?!

–       Azi e Ziua Unirii, mamă!

–      Da, aşa e, dar tu vezi că n-au zis nimic la ştiri? Mamă, dacă nu le spune nimeni, oamenii uită trecutul!

M-am întors la scris, am terminat tema, m-am dus la examen, iar când m-am întors am început să mă gândesc din nou la Unire. ​Nu mi se pare în regulă că mass-media şi conturile noastre de pe reţelele sociale sunt pline numai de mesaje despre accident şi că am ignorat cu totul această zi istorică. Trebuie un echilibru – oare trăim exclusiv în prezent?​ Eu însămi n-am făcut nimic în această privinţă​.​ ​

A​lergăm prea mult după noutate, după prezent şi ignorăm ce a fost înainte şi ce va fi după. ​Cei ce lucrează în marketing ​determină o explozie a vânzărilor ​aplicând pe un produs eticheta​ „NOU!”. Într-adevăr, clipa, noutatea, prezentul se vând bine​. Dar​, atunci când sunt rupte de trecut, ele nu pot da cu adevărat sens vieţii noastre. Doar împreună cu acesta, pentru că altfel sunt doar nişte cioburi dintr-un întreg.

​Dumnezeu să-i odihnească pe toți care au contribuit la binele acestei țări și „La mulți ani!” tuturor românilor! ​

Sursa foto: Wikimedia.org (Theodor Aman, Unirea Principatelor)

Taguri

Arhiva

One Comment

Comments are closed.