Vorbă din popor:„Luăm bac-ul, nu-l luăm, semințele același gust are”

Distribuie!

de Ana Maria Rusu

Înaintea examenului propriu-zis de Bacalaureat, există și examenul de rezistență, anume acea „stare de dinaintea bac-ului”. Te trezești cu gândul la el, adormi cu el în gând. Mănânci, bei, mergi și ai impresia că tot ce te înconjoară are legătură cu el. Cunoștințele insistă să-ți amintească de aceste examen. Te uiți la televizor, stai pe Facebook, ori faci ceva diferit decât de a învăța și imediat apare acel gând: „Ar trebui să mai învăț ceva!”

Dar suntem oameni și de aceea suntem  împărțiți pe categorii. Eu am ales așa: „cumpătații”, „nepăsătorii” și „disperații”.

„Cumpătații” sunt acei elevi silitori, dornici de cunoaștere și conștienți că acest examen este unul foarte important. De aceea, ei încă de la începutul clasei a XII-a s-au  pregătit. Și-au calculat timpul astfel încât studiul să reprezinte o prioritate. Distracția nu este tocmai un subiect de discuție. Sunt atenți la ore și notează tot ce li se pare că i-ar ajuta la Bacalaureat. Din obișnuință, ei ajung să fie buni și la celelalte materii în afară de cele de bac. Iau premiul întâi și felicitările tuturor.

Deși sunt conștienți că nimic nu le scapă și vor trece cu bine toate examenele, sunt foarte modești. Își sună colegii disperați pentru a afla calificativul de la competențe chiar dacă știu și ei că mai puțin de „experimentat” nu pot  lua, în timp ce acel  pe care-l sună face rugăciuni să nu fi luat chiar  „mediu”. Cea mai mare dovadă de modestie este atunci când, într-o banală discuție apare întrebarea „Și.. te-ai pregătit pentru bac?” ei îți răspund: „Of, nu am învățat nimic, mi-e așa teamă!!”.

Următoarea categorie este alcătuită din „nepăsători”. Sunt acei elevi pe care pur și simplu nu-i interesează acest examen. Ei se știu norocoși, iar acest examen  nu ar face o excepție. În această perioadă au cu totul alte ocupații cum ar fi: ștrand, club, plimbări, filme, etc. Și culmea, în promoțiile anterioare există cazuri reale. Norocul nu-l dobândești, te naști cu el și nu avem nici un drept de a-i condamna pe cei care îl au. În această categorie se includ și cei „născuți deștepți”, care nu au nevoie de prea multă bătaie de cap pentru a reține ceva, astfel că le rămâne tot timpul din lume pentru a se distra.

Ultima categorie: „disperații”. Eh… panică, dulce panică. Aici îi găsim pe elevii care au făcut parte din categoria „nepăsătorilor” până cu puțin timp înaintea examenului. S-au trezit ca dintr-un lung și dulce vis, iar acum încearcă să „îngrașe porcul în Ajun”. Încep să studieze intens, acumulează atât de multe informații încât a doua zi nu-și amintesc nimic, dar continuă până în ultima clipă. Pe ei îi veți distinge prin aparția la examen cu cărți, caiete sau foi în mână, încercând să mai răpească ceva materie.

Ar mai exista și categoria celor ce îmbină utilul cu plăcutul – mai exact, învață și se distrează fără a face abuz de niciuna. Această categorie este una de apreciat, de aceea rugăm aplauze celor ce se încadrează în ea.

Sursa foto: Wikimedia.org

 

Taguri

Arhiva