The Wednesday Music Spotlight: Leonard Cohen

Distribuie!

de Bogdan Minuț

Câtă lume ascultă, de fapt, Leonard Cohen? El este exemplul perfect de artist universal. Universal în sensul că este extrem de uşor de empatizat cu melodiile lui. Cine nu vrea să danseze până la capătul iubirii? Aş putea să încep să descriu fiecare album, fiecare influenţă a lui Cohen, dar discografia lui este o experienţă unică, menită a fi descoperită de fiecare în parte. Pot spune că nici un alt artist nu te copleşeşte cu atâta emoţie, de la prima melodie, Suzanne – o escapadă imaginară cu fata pe jumătate nebună care-ţi oferă ceai şi portocale – până la ultima, Different Sides – orgă puternică, ton clasic peste o voce şi un stil deja consacrate.

Versurile lui sunt o aventură pe Boogie Street, mai poetice decât poezia, deoarece ele sunt acompaniate de muzică, şi nu muzica de ele; de altfel, un fapt normal pentru o persoană care şi-a început cariera muzicală la treizeci şi trei de ani, după ce devenise deja un scriitor cunoscut. O nostalgie caracteristică, „la o adâncime de o mie de sărutări, se ataşează de sufletul tău pe măsură ce asculţi album după album şi este ceea ce te motivează să te întorci, să reasculţi, să retrăieşti; simplitatea ritmurilor nu este plictisitoare, un lucru admirabil, se joacă pe patru pătrimi, dansează pe trei, „într-o grădină de lacrimi proaspăt culese”.

Să spui că nu tuturor le place Leonard Cohen e ca şi cum ai spune că nu tuturor le place că frunzele se ofilesc toamna, este un fapt pe care trebuie să îl acceptăm. El are acel frumos pur, deşi de multe ori ajunge la a vorbi despre sex în cântecele sale, ceva ce în alte melodii ale altor muzicieni poate suna deplasat, vulgar, însă la el este perfect potrivit: vocea, instrumentele, tonul şi tempo-ul.

Am avut mereu impresia că grădina pe care trebuie să o cultiv este una minusculă. Nu prea am crezut niciodată că eram printre grei” mărturisea candid, acum patru ani într-un interviu pentru Q TV. Acest citat reflectă tot ceea ce reprezintă el; de la muzică, la poezie şi la proză. Cu siguranţă că dacă muzica ar putea fi personificată, aceasta i-ar mulţumi lui Leonard Cohen care până şi acum, la 78 de ani, continuă să fie în turneu, urmând a se reîntoarce în Europa în vară. Închei cu o altă recomandare, piesa mea favorită, By the Rivers Dark.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva