Sinapsa non-formală de la miez de noapte

Distribuie!

de Alexandra Bogza

Sâmbătă, 27 aprilie, mi-am scos sinapsele la o plimbare prin Popa Nan 82 la Nocturna incubatorului.

Pentru cei care nu ştiu, Nocturna este un proiect marca incubator107 unde sunt promovate, prin teasere, atelierele ce se vor ţine luna ce urmează. Teaserele sunt doar o gustare  pentru tematica fiecărei luni şi pentru atelierele aferente acesteia. Practic, avem câţiva meşteri care îşi prezintă, cât pot ei de bine şi interactiv, direcţia atelierului său. În luna mai, vom învăţa mai multe despre non-formal. Fiind abordată câte o temă diferită în fiecare lună, nu ai timp să te plictiseşti de stilul specific incubatorului şi o să ajungi să observi cum ieşi din zona de confort într-un mod paradoxal de confortabil. Oferind „locul în care oricine poate învăţa pe oricine, orice”, incubatorul are scopul de anima constructiv dorinţa oamenilor de învăţa ce nou.

Dar hai să vă fac o sinopsă a sinapselor mai bine şi să vă spun ce şi cum a fost.

Cu Paul am chicotit ca nişte copilaşi în încercarea de a ne găsi vorbitorul din noi. În monstra pentru această cătăltorie oferită în cadrul teaserului, am avut parte de bulgări de celuloză personlizaţi cu trăsături personale, poveşti despre competiţii de cea mai bună salată, o întrecere pentru cel mai bun pitch şi premii constructive. De la Paul am învăţat şi regula nr. 6 – „nu te lua prea în serios” – care trebuie aplicată întotdeauna când vine vorba de public speaking.

Cercetaşii şi Teatrul Forum au făcut echipă pentru destinderea publicului înainte ca fiecare să îşi prezinte teaserul. A fost un fel teaser înaintea teaserului – cei de la Teatrul Forum ne-au distrat cu un fel de energizer, iar Cercetaşii ne-au arătat cam ce fac ei, printr-un filmuleţ de prezentare. De la Ioana am aflat mai multe despre principiile cercetăreşti şi modul în care ele te învaţă, cu ajutorul diferitelor activităţi, valori ce îţi pot folosi de-a lungul vieţii.

După, am schimbat un pic formatul, cu Dragoş, printr-un pic de educaţie financiară. El ne-a povestit despre acronimul B.A.N.I. – bunăvoinţă, atitudine, năravuri şi informaţie – şi modul în care ne influenţează el relaţia cu micile bucăţi de hârtie dacă ni le vom asimila constructiv.

Am şi degustat o lectură un pic mai diferită, mai non-formal, cu cei de la A.R.T. Fusion şi a lor Bibliotecă vie. De fapt, mai bine spus, ne-am citit atitudinea faţă de grupurile care se confruntă sau de pot confrunta cu prejudecăţi sau stereotipuri. Printr-un mic exerciţiu, cei de la Biblioteca Vie, ne-au contextualizat percepţiile pre-concepute şi ne-au arătat o soluţie prin care putem renunţa la ele – citind cărţi vii şi intrând în dialog cu acestea.

Cu Andreea am învăţat despre facilitare grafică şi cum ne ajută ea în comunicare, dar şi în procesul de învăţare.  Ce este, de fapt, facilitarea grafică? Pe scurt, este o hartă colorată ce ajută comunicarea, o conexiune între imagini şi cuvinte, contextualizată în funcţie de nevoi – seminar, training, conferinţe, prezentări etc. Facilitarea grafică nu ţine neapărat de capacitatea ta de a fi artsy, ci de acea dorinţă de a implica activ publicul şi de a ajuta constructiv procesul de învăţare. Fix cu ideea aceasta am experimentat şi noi în cadrul teaserului. Ne-am pus cu burta pe desenat şi am formulat o poveste comună bazată pe fragmentele personale ale fiecărui participant.

Silvia ne-a arătat rolul animaţiei socio-educative în dezvoltarea potenţialului fiecărui individ, indiferent de vârsta acestuia. Deşi în mare parte ne-am distrat ca nişte bezmetici cu diferite joculeţe amuzante, totul a avut un scop – impactul activităţilor organizate din diferite contexte pentru comunicarea interpersonală.

Şi toate acestea reprezintă doar o parte deoarece, de cele mai multe ori, se desfăşurau două teasere în paralel.

De-a lungul serii am alternat toate experienţele interactive cu un mixaj echilibrat de muzică, coregrafie, dans, treasure hunt,  jocuri-concurs, foc de tabără metaforic pentru arderea frustrărilor date de educaţia formală, câţiva prieteni noi şi multă, dar multă voie bună. Energia şi non-formalul au animatat cu spor toată atmosfera până pe la 6 dimineaţa.

Spre sfârşit, am povestit despre iurta călătoare a incubatorului. Ce-i o iurta? Este, pe scurt, locuinţa plimbăreaţă dragă mongolilor. Dar ce face incubatorul cu ea? Ceea ce ştie mai bine – va ţine ateliere oriunde, oricând şi pentru oricine.

Proiectul este o iniţiativă marca unei reţele internaţionale de 12 ţări – The Republic of Imagination. Aceasta este locul de întâlnire, de cercetare şi experimentare a metodelor şi a artelor de orientate  spre comunitate (Contexted Oriented Arts).

Iurta incubatorului are în plan să călătorească mult. În vara aceasta va trece pe la munte şi pe la mare unde ne vor ţine în priză cu lucruri noi în timp ce ne bucurăm de muzica din partea valurilor mării sau de o privelişte infinită a munţilor.

Astăzi şi mâine, echipa incubatorului107 va pune bazele scheletului pentru mica şi plimbăreaşa casă-atelier. Dacă vreţi să le daţi o mână de ajutor şi, în acelaşi timp, să aflaţi cum arăta palatul personal al lui Gingis Han, le puteţi face cu drag, deoarece ei au organizat totul sub forma unui atelier.

Lucruri mai am de povestit, chiar o mulţime, dar, credeţi-mă, nu se compară cu experienţa directă. Când pui piciorul în pragul universului nocturn al incubatorului, te loveşte un anumit tip de energie prin care te simţi imediat alături ca de nişte prieteni vechi şi dragi. A doua zi, dimineaţa, te trezeşti că atmosfera şi oamenii ţi-au oferit un boost pozitiv care te ţine o lună întreagă, fix până la următorul eveniment de acest gen, sau măcar până la o revitalizare a sentimentului din cadrul primul atelier la care te-ai înscris.

Pe site-ul lor sau pe facebook găsiţi lista completa a atelierelor din luna mai, la care nu e încă prea târziu să vă înscrieţi dacă vreţi.

Sursa foto: Incubator107

Taguri

Arhiva