România se încăpăţânează să subziste

Distribuie!

de Laura Bisericanu

Mă gândeam de ce le place românilor atât de mult iarna. Și mă gândeam la asta când am avut minunata șansă de a înota cu voioșie până la facultate prin troiene, la 8 dimineața (pe principiu’: cine se scoală de dimineață face cărare). Deși dârdâiam de frig și mă pregăteam de câteva ore bune de criogenie în cadrul cursurilor, afară era frumos. Soarele strălucea, făcând zăpadă să pară magică, și albul, (neatins încă) liniștitor. Dacă nu aș fi înghețat progresiv, aș fi dat în secunda doi grupele verbale și propozițiile subordonate franțuzești pe o sesiune de săniuș în parc. Pentru că dacă țara asta e într-o mizerie eternă (economică, politică, mediatică), măcar zăpada ne dă iluzia purității. Ne sugerează speranță, ne arată că indiferent de noile planuri de a-i da în cap poporului prin legi smulse din străfundurile inconștientului politic, țara asta mai poate spera la o renaștere curată, nepătată, albă. Pentru un moment bine fixat în timp și spațiu, românii uită de toate aberațiile cotidiene, de mlaștina birocrației și de glodul taxelor, și se bucură de ceva ce autoritățile nu au reușit încă să eradicheze definitiv: natura și efectul ei calmant pentru spirit.

Dar să nu ne entuziasmăm prea mult, că în două zile mocirla e la loc, și românii se afundă în ea cu cizmele de material prost importate ”ca pentru Europa de Est”. Frigul își reintră în drepturi, înghețând nu numai termometrele, dar și speranța menționată anterior, generând în schimb dorința arzătoare de a emigra în țările calde.

Totuși, România se încăpățânează să subziste! Pe o Dacie vai de mama ei, am găsit un sticker cu Free Miorița. Campania britanicilor – monument de ”inteligență civilizată”: ce poate fi mai frumos decât să îți dai singur cu firma-n cap, doar ca să scapi de o nație care te ”deranjează” prin faptul că-ți face turism și contribuie la economia țării tale - a regenerat adevărate instincte patriotice degerate datorită răcelii politicienilor față de orice doleanță a poporului. Gândul a răspuns printr-o campanie excelent gândită și promovată, în care îi invita pe englezi la noi, să vadă ce ratează. După emigrarea masivă a generației mele peste hotare, în căutarea lânii de aur, campania asta a picat la fix. Mai mult, Sarah remarcă aici că românii s-au deșteptat în sfârșit, afișând o colecție de reacții prompte, în bloc, la adresa campaniei britanice.

Cred ca iarna are ceva instigator în aer, cel puțin pentru români, luând în considerare activitățile poporului nostru în acest anotimp. Începând cu revoluția din ’89, trecând prin adunarea de iarna trecută de la Universitate și terminând cu răspunsurile acide sus-menționate, putem concluziona că în timpul iernii, românilor le ajunge frigul la os și nu mai au timp de aberații și miștouri la adresa lor. Dacă vara treacă-meargă, pot face abstracție de fitecine politician care are senzația că românii chiar se uită-n gura lui, iarna se strânge cureaua și românii au nevoie la modul serios de o clasă conducătoare utilă, verosimilă și productivă.
Întrebarea mea e: pe când astfel de reacții tranșante și față de clasa politică actuală, România?

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva