Rezonanța sunetului asupra stării de spirit

Distribuie!

de Remus Lupu

Tot ce ne înconjoară este format din vibrații si frecvențe - asta e clar. Dar totuși, cum ne afectează muzica starea de spirit și buna dispoziție? Frecvențele și vibrațiile sunt percepute de creier prin simțul auditiv, vibrații care la rândul lor se transformă în frecvențe. Dar care este cea mai importantă frecvență și vibrație dintre toate? După părerea mea este cea a sunetului.

Gândiți-vă cât de simplă e explicația: de câte ori nu ați fost într-o stare deplorabilă, proastă sau de supărare intensă? Presupun ca ați încercat cam tot ce se putea să vă regăsiți (de exemplu vizionarea unui film - e o soluție destul de bună), dar în ascultarea unei piese preferate sau de un anumit gen care vă definește persoana, acolo vă veți regăsi. De ce?

Explicația e atât de simplă încât e aproape banală - frecvența și rezonanța noastră, „spiritul” nostru, rezonează în același timp cu muzica pe care o ascultăm. De aceea fiecare persoană are un anumit gen agreat fată de alta, suntem așa de diferiți, ascultăm atâtea genuri muzicale și există totodată atâtea forme de „muzică”. De fapt există multe forme de a ne arăta frecvența personală pe care lucrăm fiecare dintre noi.

Și simțul vizual este o frecvență, la fel ca cel olfactiv sau tactil. Oare de ce simțim nevoia să ascultăm o piesă preferată la un nivel al volumului cât mai ridicat? E destul de logic răspunsul - trebuie să simțim vibrațiile în tot corpul nostru pentru a rezona mai bine cu ele.

În timp ce vibrațiile le simțim pe toată suprafața corpului, frecvențele le simțim la nivel cerebral. Încă un lucru nemaipomenit este acela că sunetul ne unește ca grupuri de persoane, ca prieteni, ca oameni. De aceea avem atâtea festivaluri și evenimente și toate sunt în cinstea acestui lucru minunat, care ne aduce împreună și care ne schimbă starea de spirit.

Cel mai important lucru care ne înveselește și ne înviorează, iar noi probabil nu am observat, este sunetul, acest mediator și „mecanic” al creierului nostru și a stării noastre de spirit.

Sursa foto: "When words fail...music speaks (by BiscuiTsi)" by deviantART: BiscuiTsi - deviantART: when words fail...music speaks. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Taguri

Arhiva