Patru ani de GEN90

Distribuie!

Astăzi se împlinesc patru ani de GEN90. Patru ani de articole de opinie scrise de generația postdecembristă, patru ani de oameni frumoși, de lecții învățate, de evenimente organizate, de prietenii de durată sau scurte, de loialitate sau de competiție, de libertate de opinie și de progres.

Am fondat GEN90 pe data de 25 mai 2012, într-o perioadă în care tineretul din România începea să protesteze, creând o tradiție care și în ziua de azi este respectată. Primul articol publicat a fost chiar „Generația noastră”, care a fost un fel de manifest al revistei. Treptat, am dez voltat mai multe rubrici, echipa s-a extins și dintr-o revistă am devenit o organizație care număra peste o sută de membri, în diferite departamente: autori, oameni din marketing, PR, HR, IT etc. În cei patru ani pe care i-am ocupat în funcția de Redactor-Șef al revistei și coordonator al organizației am atins un număr de peste 100,000 de cititori, am publicat două cărți cu cele mai bune articole și am organizat trei conferințe mari și diferite evenimente mai mici (lansări de carte, participări etc). Evident, au existat și lucruri mai puțin bune: proiectul „Revista Politicoasă”, o platformă de satiră politică, a avut o durată scurtă de viață (în timpul campaniei prezidențiale din 2014) și anumite conflicte interne interdepartamentale au cauzat încetinirea sau chiar au înapoiat organizația. Pe de altă parte, cu experiența proiectului GEN90 a fost creată revista „Convorbiri Europene”, o platformă de succes pe teme europene la care colaborează specialiști și  know-how-ul din GEN90 m-ar ajuta cu ușurință acum să coordonez altă organizație sau să implementez alt proiect de publishing.

Acum predau ștafeta unui nou redactor-șef, care va continua direcția începută și asumată în 2012: diversitatea opiniilor, mediul democratic al organizării și creativitate.

Costin Șerban - Fondator și Redactor-Șef (25 mai 2012 - 25 mai 2016)

GEN90 logo

Preiau cu drag rolul îndeplinit cu atâta pasiune de predecesorul meu, căci ce poate fi mai plăcut pentru un copil al Revoluției, sau un „milenial” cum i se mai spune în ultimul timp, decât o redacție plină de avânt și optimism pentru resuscitarea românilor? Nu, resuscitare nu e un cuvânt dur.  La fiecare alegeri, la fiecare dezastru cauzat de corupție, la fiecare 21 decembrie, românii își amintesc de faptul că au mai trecut niște ani și lucrurile stau la fel. Păcat de spirit, dacă practica ne omoară. Însă iată, eu îmi pun toate speranțele în generația mea care, reîntorcându-se de la studii cu parfum vestic, va pune pe picioare sisteme funcționale în fiecare domeniu rănit și peticit de zeci de schimbări și echipe antitetice de-a lungul anilor.

În patru ani am crescut odată cu autorii, editorii și reporterii noștri, am participat la evenimente și ne-am asumat cuvintele în publicații anuale. Cu toate acestea, abia am început. Suntem o rețea de curioși creativi împrăștiați pe toate meleagurile și pasionați de o sumedenie de domenii.

În deceniul aplicațiilor de „economy sharing”, GEN90 propune un „knowledge sharing”. Astăzi, suntem împresurați de articole și liste, gif-uri și emoticoane. Răzbind printre zecile de „pin-uri”, „reblog-uri” și share-uri”, site-ul nostru aduce texte scrise cu răbdare, cu subiect și predicat. Mici spații de idei înfloritoare unde opiniile au loc să sălășluiască în pace, fie ele diverse sau contrare. Nu avem pretenția să reinventăm roata, ci doar să o facem să nu se învârtă în gol. Vă invităm să ne citiți dacă și voi considerați că libertatea relativă obținută la Revoluție ar trebui manevrată cu multă prudență de către un grup de ideologi idealiști.

Laura Bisericanu, Redactor-Șef (25 mai 2012 - prezent)

Taguri

Arhiva