Oscarurile sau Virtutea Neașteptată a Ignoranței

Distribuie!

de Alina Maria Șerban

Duminică noapte am aflat câștigătorii de la Oscar 2015 și în același timp am fost surprinși de modul în care Academia a votat la anumite categorii.

Încă de dinainte ca premiile să fie decernate s-au conturat două tabere și anume cei care țineau cu Birdman (Omul-Pasăre) și cei care își doreau ca Boyhood să fie marele câștigător. Dacă la început Boyhood era considerat un contracandidat foarte puternic, iată că Academia a răsturnat toate așteptările și nu i-a oferit decât o statuetă.

Producţia filmată pe parcursul a 12 ani a fost recompensată numai cu Oscarul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar (Patricia Arquette), una dintre cele mai previzibile câştigătoare ale serii. În rest, filmul lui Richard Linklater a pierdut toate celelalte cinci nominalizări, pe cele mai importante dintre ele, Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor, în favoarea lui Birdman şi Alejandro González Iñárritu. Dintre toți cei nominalizați, Birdman și The Grand Budapest Hotel (Wes Anderson) au fost cei care au plecat cu cele mai multe statuete (4 la număr).

Printre câștigătorii surpriză s-a mai numărat și filmul de animație Big Hero 6 al celor de la Disney, care a plecat acasă cu premiul pentru Cel mai bun film de animație al anului 2014 surclasând filmul celor de la Dreamworks – How to Train Your Dragon 2, care era favoritul serii.  Din punctul meu de vedere, Big Hero 6 nu merita să câștige, deoarece nu adus ceva cu adevărat nou toată acțiunea filmului fiind foarte previzibilă. Însă nu e prima dată când membrii Academiei surprind prin votul lor.

În rest toate celelalte categorii au fost împărţite între celelalte filme nominalizate (The Theory of Everything, Boyhood, The Imitation Game, American Sniper etc.), fiecare câştigând câte un singur premiu.

Mi-as fi dorit foarte mult ca Interstellar să fi fost nominalizat și la Cel mai bun film și la cel mai bun regizor (pentru Christopher Nolan) care pare să fie mereu omis de către academie pentru meritele sale directoriale. La fel si Wes Anderson care ar fi meritat măcar o nominalizare la categoria Cel mai bun director.

O ultimă surpriză a Academiei care a stârnit controverse a fost acordarea premiului pentru Cea mai originală coloană sonoră, compozitorului Alexandre Desplat pentru filmul The Grand Budapest Hotel în loc sa îl ofere lui Hans Zimmer pentru Interstellar.

Sursa foto: wikimedia.com

Taguri

Arhiva