Olive Kitteridge – Sau cum să reflectezi asupra ta

Distribuie!

de Larisa Iordache

Romanul, premiat în 2009 cu premiul Pulitzer, este alcătuit din 13 scene, fiecare fiind legată într-un anumit mod de eroina noastră. Fără să ne dăm seama, trecem pe rând prin toate stările emoționale, ajungem să o îndrăgim, să râdem cu ea, să plângem atunci când în urma deciziilor luate este interpretată greșit de către ceilalți.

Ceea ce trebuie semnalat înainte să începeți lectura, este că veți cunoaște o serie întreagă de personaje adiacente (locuitori ai orașului Crosby, toți având o legătură cu personajul principal, așa cum v-am spus), deci să nu vă chinuiți memoria, încercând să vă amintiți de unde i-a scos autorul. Doar bucurați-vă de continuitatea acțiunii și de modul unic de a vorbi despre durere, conformism și exprimare a iubirii.

Pe parcursul cărții, îi veți întâlni pe membrii familiei Kitteridge, a căror evoluție vor lăsa o amprentă profundă asupra modului în care Olive își va reconfigura viziunea asupra vieții. Pentru că personajele noastre sunt de cele mai multe ori de vârsta a III-a, observăm fapte și concepții care ne obligă să reflectăm asupra acțiunilor noastre, asupra modului în care ne vedem și în care ne văd ceilalți. Vedem o soție, mamă și prietenă, exercitându-și pe rând sau în același timp rolurile, într-un cadru ce ne apropie de normalitate, fără idealuri regizate și replici repetitive.

Cartea a fost ecranizată de către regizorul Lisa Cholodenko sub forma unor mini-serii (nu cunosc exact acest tip de format, dar în mod clar implică existența unor episoade). Fie că decideți să vedeți filmul, fie vreți întâi să o cunoașteți pe Olive din paginile cărții, romanul lui Elizabeth Strout merită atenția cititorilor, din copertă-n copertă.

Lectură ușoară, dragă cititor!

Sursa foto: "Olive-kitteridge l" by Source. Licensed under Fair use via Wikipedia 

Taguri

Arhiva