Ocolul pământului… pe jos

Distribuie!

Acum câteva luni circula pe Facebook un articol despre 4 români, studenți la Parisul începutului de secol XX, care au pornit pe jos într-o călătorie neverosimilă, în jurul lumii. Îmbrăcați în haine tradiționale, înarmați cu cântece și dansuri românești din care aveau să își câștige existența, cei 4 tineri și câinele lor au cunoscut lumea dintr-o perspectivă inedită pentru timpurile acelea. Din păcate, doar unul din ei a supraviețuit, însă povestea lor a rămas ca o legendă vie pentru aventurieri.

Eram uimită să aflu că au existat astfel de oameni, că acești oameni chiar au înconjurat lumea pe jos și că, pe deasupra, erau și români. Mă gândeam cu nostalgie la o astfel de călătorie, la acele timpuri când lumea era mai naturală, mai surprinzătoare prin faptul că nu știai ce te așteaptă în locurile în care vei merge, mare parte din ele fiind încă inaccesibile publicului larg. Pentru ca uimirea să imi fie și mai mare, peste puțin timp, aveam să descopăr un site al unui tânăr care plănuia de asemenea o călătorie în jurul lumii…pe jos. Era vorba tot despre un român de doar 26 de ani, stabilit în Marea Britanie care avea o hartă în care explica traseul pe care îl va parcurge în 7 ani, singur, mergând pe jos. Eram curioasă ce se va alege de planul lui și puțin sceptică în privința pornirii acestuia.

Îmi rămăsese o idee vagă despre toate aceste lucruri, când, recent, am văzut un interviu despre Mihai Tufă, românul care înconjoară pământul de jos. Am citit uimită cum relata cei 1800 de km deja parcurși în doar 2 luni şi jumătate de la startul proiectului, iar povestea era înțesată de fotografii adunate din locurile prin care a trecut, pictată în culori vii prin entuziasmul cu care explica filosofia lui de viață. Ocolul pământului pe jos pare floare la ureche povestit de Mihai. Dar cei care au călătorit și în altă ipostază decât în cea de turist știu că nu este chiar atât de simplu. Mai ales pe jos. Și singur. Dar Mihai pare a se bucura de toate lucrurile care i se întâmplă, fie ele bune sau rele. Deși bugetul care trebuia să îl susțină 6 luni s-a terminat din cauza unor cheltuieli neprevăzute, iar singurătatea devine tot mai apăsătoare, el pornește la pas dintr-un loc în altul, sperând ca lucrurile vor lua o întorsătură bună.

Povestea lui pare a fi un basm al secolului XXI, unde eroul traversează mări și tări pentru a-și împlini visul. Scormonind acest basm care ia formă pe site-ul lui (www.theworldphototour.com/), am descoperit că pot ajuta la împlinirea acestui vis. Există o secțiune, (http://theworldphototour.com/causesupportdonate/), unde poți dona de la puțin la mult, pentru ca acest tânăr să rămână pe drum, și nu pe drumuri, așa cum declară amuzat în interviul dat Lianei Oprea. Deși Mihai spune că și-a dat seama că lipsa de bani e o problemă minoră, nu cred că i-ar strica puțin ajutor așa că am decis să donez și eu cât mi-a permis buzunarul de student, sperând ca pe viitor să îl pot ajuta mai mult. Nu întâlnești zilnic astfel de români curajoși care să renunțe la tot și să își urmeze visul, făcând din călătorit un mod de viață. A călători nu e ușor. A călători pe jos e o adevărată provocare.

Poate există oameni care îl vor critica pentru faptul că nu lucrează la construirea unui viitor strălucit, a unei cariere promițătoare. Ce poate fi mai promițător decât să îți trăiești visul aici și acum, în propriul stil? Mihai a decis să renunțe la confortul securității zilei de mâine, încercând pe deasupra să strângă bani și pentru 3 fundații de caritate.

Pentru faptul că a parcurs primul km, urmând un al doilea și așa mai departe, pentru că atunci când nu merge lucrează la fotografii și la poveștile pe care ni le împărtășește, sau doar pentru simplul fapt că a avut curajul de a pune în practică un asemenea proiect ar trebui ajutat, merită stima noastră, a tuturor. Cred că Mihai Tufă face parte din categoria românilor care fac lucruri minunate, dar al cărui nume este, din păcate destul de obscur în România. Sunt mândră să transmit povestea acestui tânăr, care demonstrează că are lumea la picioare.

Simina Cernat

Foto cu acordul lui Mihai Tufă

Taguri

Arhiva

4 Comments

 1. Georgiana
  June 21

  cine e tipul din poza?;;) aa..ohh.. si reusit articolul

  • Simina Cernat
   June 22

   Tipul din poza e Mihai Tufa, cel despre care vorbesc in articol. Multumesc:)

 2. […] aduceți aminte, acum ceva vreme am publicat un articol despre Mihai Tufă, un tânăr care face ocolul pământului… pe jos. Acum Simina Cernat i-a luat și un interviu prin care acesta ne-a dezvăluit foarte multe din ceea […]

Comments are closed.