O experiență asiatică

Distribuie!

de Oana Răcaru

De pe 10 până pe 14 octombrie 2014 au fost zilele festivalului Asia Fest, în cadrul căruia am fost voluntară. Cu alte cuvinte, un weekend ocupat, caracterizat de culturile orientale din toate punctele de vedere. Standuri cu mâncare specifică diferitelor țări asiatice, spectacole de dans și muzică, prezentări de costume tradiționale au făcut deliciul acestui sfârșit și început de săptămână.

Românii sunt atrași de aceste culturi și zone, dovadă fiind aglomerația care n-a dispărut în nicio oră din cortul Asia Fest, așezat în Piața Universității, fiind accesibil pentru oricine era câtuși de puțin curios sau interesat să dea o raită pe acolo. În plus, aparatele de fotografiat erau la vedere non-stop, fiecare încercând să captureze cât mai multe momente din festivalul care aduna niște culturi absolut fascinante. În permanență erau oameni adunați la workshop-uri de ebru, de henna și nu numai, iar copiii care gustau din preparatele specifice își întrebau cu inocență părinții „ce-i aia și cum se face”, pentru ca mai apoi să fie încântați de noile gusturi.

Spectacolele de dans și de muzică au adunat zeci de oameni în fața scenei, pentru ca la finalul fiecărui spectacol, lumea să se îmbulzească să facă poze cu purtătorii unor superbe costume tradiționale japoneze, coreene, indiene, turcești și nu numai. Chiar și cei care aveau alte planuri, în trecere se opreau să-și facă o poză singuri sau cu copiii, pentru a rămâne cu o amintire dintr-o zi așa frumoasă și deosebită, mai ales că vremea a ținut cu noi. Mai emoționant era când persoanele originare din țările asiatice și stabilite în România zâmbeau cald în mijlocul nostru, simțindu-se ca acasă și bucurându-se că am creat un cadru familiar lor.

Am întâlnit persoane pasionate de culturile asiatice, care au făcut demersuri în a face parte, în viitor, dintr-o astfel de civilizație. Mi-a făcut plăcere să învăț prin contact direct lucruri noi, să văd un interes crescând în diferite tipuri de artă, mai ales că mult mai des suntem sub influență occidentală din cam toate punctele de vedere. A fost o experiență unică, și ca voluntar am putut surprinde toate aceste aspecte, pe care poate un simplu vizitator poate că nu le-ar fi putut observa din aceeași perspectivă.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva