Experienţa BUZZ! Camp

Distribuie!

de Roxana Terevlej

Evenimentul organizat de cei de la Inspire Business s-a ridicat la nivelul aşteptărilor aducând multă energie constructivă şi informaţii folositoare pentru participanţi. De altfel, după cele 5 zile pline de activităţi interactive, te simţi mândru că ai avut ocazia să fii printre cei 300 de participanţi aleşi. Organizatorii ne-au încurajat să comunicăm cu reprezentanţii companiilor: BRD, Raiffeisen, APT, P&G, HP etc., dar şi cu speakerii a căror energie pozitivă şi experienţă profesională ne-au dat inspiraţia necesară de a face, cu încredere, primii paşi spre o carieră de succes.

În prima zi, am aflat de la Octavian Grozea că brand-ul personal se contruieşte din cele mai bune 5 trăsături ale noastre. Poate vă întrebaţi de ce doar 5 trăsături, având în vedere că unii dintre noi au mai multe puncte forte care pot fi incluse în comunicarea brandului personal? Răspunsul este că acele 5 trăsături pot fi mai uşor de comunicat – putem construi o poveste despre noi cu ajutorul lor şi care va fi mai greu de combătut. În timp, cele 5 trăsături pot fi consolidate şi transformate în beneficii pentru cei din jur. Dacă cele 5 puncte forte nu pot fi utile celor din jur, atunci ele nu vor fi conştientizate de alţii şi deci  nu vor putea fi incluse în brandul personal.

După ce brandul personal s-a format, el trebuie manageriat. Ioana Popescu a fost cea care ne-a povestit cum putem face acest lucru. Totul porneşte de la întrebarea socratică: „Cine suntem şi ce alegeri facem?”. Cu alte cuvinte, brandul personal se defineşte prin acţiunile pe care le realizăm. Pe baza acestora, cei din jur îşi construiesc o imagine despre noi în care includ  beneficiile, valoarea pe care o aducem în viaţa lor personală sau profesională, dar şi ceea ce ne face unici. Odată construit, brandul personal trebuie promovat. Poate vă întrebaţi ce anume promovăm mai întâi? Ei bine, vom promova ceea ce se pliază pe nevoile, pasiunile şi cerinţele celor din jur. Prin urmare, vom promova potenţialul demonstrat, ideile inovative, valorile şi principiile noastre, dar şi ceea ce ne place să facem.

Pentru Cristian Oneţiu nu există conceptul de „nu pot face asta pentru ca este imposibil”. El crede că oamenii pot să realizeze tot ceea ce îşi propun. Totul ţine de mentalitate şi de modul în care te  raportezi la posbilitatea de a-ţi îndeplini obiectivele. Dacă mergi pe această idee, vei observa cum imposibilul se transformă în posibil.

În a doua zi, am învăţat despre inteligenţa emoţională şi cum anume ar trebui să ne gestionăm emoţiile pentru a ne îndeplini obiectivele. Prin jocuri interactive, Bogdan Grigorie ne-a învăţat că emoţiile fac parte dintr-un ansamblu care ne defineşte umanitatea. Din punctul lui de vedere, este foarte important să-ţi pui problema atitudinii pe care o ai în faţa problemelor. Dacă ai o atitudine pozitivă prin care accepţi provocările, poţi găsi mai uşor soluţii şi te poţi adapta diferitelor situaţii care îţi vor desăvârşi personalitatea.

Mihaela Feodorof ne-a învăţat cum să ne controlăm emoţiile. Ea ne-a menţionat că emoţiile pot avea un rol benefic în evidenţierea punctelor forte. De altfel, putem influenţa comportamentul persoanelor din jur prin emoţiile, trăirile şi experienţele împărtăşite. Mihaela ne-a încurajat să folosim arsenalul de trăiri afective pentru a ne susţine acţiunile.

Faţă de ceilalţi invitaţi, Bogdan Cotiga a accentuat că trebuie să fim realişti. Emoţiile negative nu trebuie exteriorizate la locul de muncă deoarece ne pot aduce numai prejudicii. Ele trebuie controlate şi aplicate doar acolo unde este necesar. În meseria de jurnalist, Bogdan ne-a demonstrat că trăsătura cea mai apreciată de angajatori este hărnicia.

Miercuri, în cea de-a treia zi a conferinţelor, am avut parte de un boost motivaţional prin gândirea pozitivă.

Andrei Roşu, ne-a povestit despre reţeta sa pentru succes – Visează. Planifică. Acţionează. Deşi tehnica sa pare simplă, el ne-a mărturisit că „toţi ştim teoria, dar o aplicăm cu greu şi cu ajutorul unui declic (de obicei, unul negativ)”. Andrei ne-a spus că totul se rezumă la motivaţie şi, aceasta din urmă, ţine de înfrângerea temerilor. „Creating your best version” este lucrul pe care nu trebuie să-l uiţi şi să ţi-l impui zilnic.

Andrei Lăcătuş (Şurubel) ne-a pregătit un studiu de caz al gândirii pozitive ce se baza pe propria lui experienţă. Mai cu o glumă, mai cu o poveste sau cu un quiz, el a vrut să sublinieze cât de important este să ne sincronizăm cu propria persoana şi, mai ales, cu situaţiile din jur pentru ca totul să iasă bine. „Dance with chaos” a fost motto-recomandarea pe care am primit-o din partea lui Andrei. Mai mult, el ne-a spus să începem prin autocunoaştere, autoapreciere realizărilor şi căutarea unui beneficiu indiferent de situaţie.

Marius Murgea, ne-a sfătuit să ne găsim mereu „ancore” – relaţiile sau lucrurile pe care te poţi baza zilnic să te întoarcă pe o notă pozitivă. Scurt şi la obiect, el ne-a subliniat că este esenţial să transmiţi pozitiv, dar să te şi înconjori cu el.

Dany Matei a fost cel din urmă, dar el s-a dovedit a fi exemplul palpabil al gândirii pozitive. Printr-un timeline à  la facebook, el ne-a povestit despre momentele eseníale ale vieţii sale, inclusiv despre accidentul din 2006 care a schimbat totul – accident ce l-a  lăsat paralizat de la gât în jos. El ne-a spus că acel prim şi cel mai important pas este a scoate din vocabular acel „nu pot” nociv specific multora. Mai mult, el ne-a dat un întreg dicţionar al gândirii pozitive: experimenteză, profită de orice oportunitate, fă cunoştinţă cu oameni care te ajută să creşti, trăieşte clipa, ia-le pe rând, încearcă ceva în direcţia pe care o vrei etc.

În cea de-a patra zi, am discutat despre riscuri şi cum îţi pavează ele drumul spre succes.

Pentru început, Valeriu Zaharia ne-a spus că riscul are la bază o combinaţie unică şi personalizată a propriilor valori cu puterea de a viziona. El ne-a sfătuit să ne consolidăm un set de valori pe care să-l urmăm zilnic, fără abateri. Acest risc este un prim pas spre a-ţi bazele viitoarei tale cariere, indiferent de domeniu.

A urmat Titi Aur care ne-a mărturisit că, pentru el, totul începe de la şi din pasiune pură. Pentru Titi, pasiunea are trei stadii principale – talentul brut pentru un domeniu, asimilarea laturii teoretice şi experienţa ta din acea arie. Odată ce ai integrat cele trei etape în personalitatea ta, a-ţi asuma un risc pentru ceea ce iubeşti pare cel mai natural lucru.

Tot despre pasiune ne-a vorbit şi Roxana Ciuhulescu. Pentru ea, riscul este acel pas necesar prin care îţi transformi un vis în realitate. Povestindu-ne despre viaţa sa şi pasiunea înnăscută pentru zbor, ea a pus accent de nenumărate ori că acel secret pe care toţi îl caută stă în a nu renunţa. Să-ţi doreşti cu adevărat şi să vizualizezi acel moment, asta este cheia succesului. „Mai şi cazi, dar te ridici”, dar sub o forma sau alta, o să-ţi realizezi visul.

Vineri, experienţa BUZZ!Camp ne-a oferit o ultimă pastilă motivaţională. Tema conferinţei s-a axat pe puterea acţiunilor în formarea propriei identităţi. Andrei Tudose ne-a spus că secretul celei mai bune alegeri stă  în puterea de a ne asuma propriile decizii. La sfârşitul zilei, nu contează finalitatea alegerii, ci prezenţa noastră în propria viaţă şi în procesul nostru decizional. În plus, Paul Ipate ne-a încurajat să provocăm copilul din noi la discuţii ca o metodă de autocunoaştere şi să facem ceea ce ne place, chiar dacă întâmpinăm greutăţi. Pentru Paul, lupta ne fortifică şi ne învaţă să devenim mai buni. Mai mult, el crede că este de preferat să greşim, astfel putem extrage mai multe învăţăminte din experinţele prin care trecem. Greşeala trebuie să aibă rolul şi să fie văzută ca un imbold motivaţional.

Experienţa BUZZ!Camp a fost unică pentru participanţi în sensul că, la finalul fiecărei zile, plecai mai motivat, mai inspirat şi mai dornic să faci ceva. Cei prezenţi au câştigat mai multă încredere în ei şi în proiectele profesionale pe care le vor implementa pe viitor. Dacă eşti un tânăr preocupat de dezvoltarea personală şi profesională, evenimentele BUZZ!Camp reprezintă un loc unde te poţi refugia cu încredere pentru a-ţi reîncărca entuziasmul. Pentru cei interesaţi, organizatorii au promis pregătirea unei ediţii aniversare în toamna acestui an. Noi o aşteptăm cu drag şi entuziasm.

Taguri

Arhiva