Te iubesc fără noimă, pentru că mi-e inimă bolnavă din copilărie. Doctorii mi-au interzis cu desăvârşire să mă îndrăgostesc, ceasornicul e prea fragil pentru dragoste.
Cum funcţionează inima atunci când te îndrăgosteşti? O ia razna, parcă bate ca nebuna. Dar cum ar fi dacă atunci când te-ai născut, cineva a montat un ceasornic în locul inimii tale, pentru că aceasta nu bătea? Iar la cea mai mică emoţie, acest mecanism s-ar frânge.
Din când în când mai descopăr o carte sau o melodie de suflet. De data aceasta m-am oprit la prima parte. Mecanica inimii, de Mathias Malzieu, este o carte scrisă cu suflet, despre suflet, cu o acţiune aflată la limita fantasticului. Chiar şi aşa, firul narativ nu se îndepărtează în niciun rând de la a face apel la sentimente autentice.
Jack, personajul principal, se naşte în Edinburgh, în cea mai friguroasă zi. Este un copil nedorit, salvat de la moarte de moaşa Madeleine, considerată vrăjitoarea oraşului. Aceasta îl salvează montându-i un ceasornic în locul inimii, considerând-o singura soluţie pentru nou-născut. Când creşte, moaşa îi descrie lucrurile care îi sunt interzise, cel mai important dintre acestea fiind dragostea (Întâi de toate, nu atinge acele. În al doilea rând, stăpâneşte-ţi mânia. În al treilea rând, niciodată, nici în vecii vecilor, nu te îndrăgosti. Căci atunci, pentru totdeauna, acul care arată orele la ceasornicul inimii tale îţi va străpunge pielea, oasele ţi se vor sfărâma, iar mecanica inimii se va strica iarăşi.)
Chiar dacă iubirea îi este interzisă, Jack se îndrăgosteşte de o micuţă cântăreaţă andaluză. Pleacă în căutarea ei, iniţial la şcoala locală, apoi în lumea largă, spre Spania, acolo unde aleasa inimii lui please, împreună cu prietenii de la circ. În cele din urmă, Jack o găseşte pe micuţa andaluză. Chiar dacă aceasta îl priveşte ca pe un monstru, din cauza ceasornicului, el găseşte încrederea în propriul mecanism, al cărui defect nu o reprezenta prezența iubirii, ci tocmai absenţa ei.
Per total, cartea lui Malzieu pune accent pe sentiment, nu pe acţiune. În cele 180 de pagini ale sale găseşti mai multe explicaţii despre sentimente autentice decât în orice alt tratat stufos, cu un limbaj încâlcit. Iar paginile acestea simple s-au transformat, în anul 2014, într-o animaţie excentrică, al cărui scenarist a fost însuşi autorul cărţii.
Sursa foto: wikimedia.com