Loc de muncă asigurat sau sclavie?

Distribuie!

Un regret al celor care au prins comunismul este faptul că acum nu mai există loc de muncă garantat după terminarea studiilor. Înainte, erai plasat undeva și munceai acolo mult timp, fără prea mari perspective de a avansa sau a te muta la alt loc de muncă. Mai mult un fel de sclavagism decât o posibilitate reală de a te angaja. Ca și în sclavie, productivitatea era la pământ și totul mergea prost.

Iată că acum s-a propus o inițiativă de lege care vrea întoarcerea către aceste timpuri. Miercuri s-a propus spre dezbatere publică un proiect de lege referitor la obligarea absolvenților din învățământul superior la stagii de practică pentru adaptarea pe piața muncii.

Pretextul ar fi că în facultăți teoria este prea mult ruptă de realitate și este nevoie de o perioadă de adaptare cu traininguri și meetinguri pentru a aduce un nou angajat la zi într-o firmă. Zic pretext pentru că proiectul de lege nu este soluție pentru această problemă. Mult mai eficientă ar fi restructurarea subiectelor predate în licee și universități –  dar cine s-o facă? Sunt puțini profesori care nu se consideră stăpâni absoluți pe domeniul lor și încearcă să-și păstreze materia în ton cu moda. Ceilalți folosesc cursuri vechi din comodidate sau din lipsa îndelungată a unui contact cu viața reală.

Mai mult, deja există programe de practică în majoritatea centrelor universitare. Există chiar și programe de stagii, exemplul cel mai cunoscut fiind Stagii pe Bune. E drept, în majoritatea cazurilor se intră pe baza cunoștințelor, nu poate oricine să ajungă să lucreze oriunde vrea. Dar asta este perfect normal.

Care este atunci scopul acestei legi? Să dea studenților care freacă menta toată facultatea și se laudă doar cu o diplomă de final șansa de a fi angajați undeva? Atragerea de fonduri suplimentare pe baza diverselor legi legate de angajări noi? Fondurile POSDRU? Mișcări populiste în prag de alegeri?

Legea însăși este foarte ambiguu formulată și permite interpretări diverse. Cel mai interesant este însă un paragraf care stipulează că un student nu poate cere încheierea contractului semnat ca parte a acestei obligativități. În caz contrar, va fi nevoit să plătească toate cheltuielile generate pe durata efectuată din contract. Cum s-ar spune – îți dăm ție, studentule, un loc de muncă după ce termini facultatea, dar nu ai voie să-l părăsești dacă nu-ți convine. Exact ca înainte de 90, ne întoarcem la sclavagismul de atunci.

Și, ca și atunci, legea nu va aduce niciun beneficiu firmelor. Productivitatea scade extrem de mult, atât pentru că sunt angajați oameni care au terminat facultatea că nu puteau fi lăsați repetenți prea mult (din diverse motive, nu are rost să insistăm acum) cât și din cauza faptului că nimeni nu lucrează bine când e obligat să facă ceva fără a fi motivat.

Iată cum, în plin capitalism, statul mai face un pas către socialismul comunist. După evenimentele din vară ziceam că situația descrisă în 1984 e posibil să devină realitate. Acum s-a mai făcut un pas către aceasta.

Mihai Maruseac

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva