Jurnal de București: Scrisoare către absolvenții cu pretenții

Distribuie!

de Andra Iliescu

Ia-ţi zborul, dar ai grijă să nu cazi ȋn cap!

Uneori mai citesc review-uri pe diferite site-uri, despre diferite lucruri. De cele mai multe ori le citesc de amuzament şi, alteori, chiar ȋmi doresc să extrag o informaţie utilă.

Recent am citit un review despre un loc de muncă ȋntr-un call-center. Aş putea spune că e pur şi simplu un job pe customer service. M-am amuzat cumplit când am citit review-urile negative, ca de obicei. Ceea ce m-a amuzat este perspectiva din care priveau lucrurile acei „copii” care au aplicat la acel job, şi aş avea un mic sfat pentru ei, ca să-i spunem aşa:

„Drag copil care nu ai muncit o clipă ȋn viaţa ta şi care ai pretenţia să primeşti un salariu de 1000 $ sau 1000 € deoarece asta consideri tu că este „valoarea” ta  pe piaţa muncii ȋn momentul ȋn care ţi-ai luat diploma de licenţă.

Ȋţi recomand să te trezeşti la realitate, ȋn primul rând, nu eşti singurul care a terminat o facultate şi nici nu este singura facultate din Romania. Ȋn al doilea rând, keep in mind că salariul minim pe economie este 975 ron net, aşa că nu ştiu de unde vrei să scoţi sumele acestea frumoase. Ȋn al treilea rând, dacă ai bafta să primeşti acel salariu, să nu ai pretenţia să te plictiseşti ȋn timpul orelor de program sau să nu ai ore peste program.

Eşti obişnuit să primeşti totul când ai chef, revizuieşte-ţi această atitudine, o să ai multe de pierdut. Nu că ar fi un lucru rău, e bine să ştii ce vrei şi când vrei, doar că aici tu esti juniorul şi aşteaptă-te ca ceilalţi să aibă această pretenţie de la tine, nu ești ȋncă ȋn masură să poţi cere. La urma urmei, aşa ca tine mai sunt zeci, poate chiar sute şi eşti norocos că ai reuşit să te vinzi şi te-au angajat.

Nu te gândi că dacă ai semnat un contract ȋnseamnă ceva, dimpotrivă, există perioada de probă de 3 luni de obicei, şi chiar dacă ai trecut de ea nu ȋnseamnă că nu poţi fi dat afară. Fii foarte atent să nu faci greşeli şi cel mai bine este să ȋntrebi, dar nu de prea multe ori acelaşi lucru, că alt fel eşti luat de prost, şi pe bună dreptate.

Performanţa ta va fi corelată cu entuziasmul şi dorinţa de a ȋnvaţa, de a progresa. Dacă te-ai angajat doar ca să ai un loc de muncă şi să iei un salariu, acest lucru va fi evident, şi, până la urmă, nu faci decât să te minţi singur.

Ȋnceputul va fi ȋntotdeauna greu, pentru că nu ştii cu ce se manâncă şi rişti să-ţi muşti limba. Nu trebuie nici să te mulțumeşti cu primul job care ţi se oferă, trebuie să ai de unde alege, să ştii că ai ales ce e mai bun pentu tine. Nici să nu fii ȋncrezut şi să ai impresia că nu mai e altcineva ca tine, stai liniştit, eşti ȋnlocuibil oricând.

Prin urmare, dacă vrei un job unde să „freci menta”, aşteaptă-te să primeşti un salariu de „frecat menta”, iar dacă vrei mai mult, fii sigur că eşti ȋn stare să faci mai mult.

Cu drag,

Un alt copil care are deja un job.”

 Sursa foto: flickr.com

Taguri

Arhiva