Ion Ţiriac („Români cu care ne mândrim”)

Distribuie!

Nu înţeleg ce-mi spune Forbes pentru că nu poţi spune ce avere ai decât în momentul în care vinzi, iar cineva îţi oferă un preţ.”

„Averea unui om nu se măsoară în banii pe care îi are ci în accesibilitatea pe care o are la bani.”

Sunt două remarci ale lui Ion Ţiriac. Îl ştim cu toţii, fostul tenismen şi actualul om de afaceri. Şi am nuanţat aceste două aspecte pentru că Ion Ţiriac a dus numele României peste tot unde a mers în calitate de om de afaceri şi de sportiv de rang internaţional.

Cariera sportivă a domnului Ţiriac, a inclus de fapt hocheiul şi tenisul, cel din urmă făcându-l celebru. A avut o carieră de şase ani în hochei când a jucat pentru echipa naţională a României la Jocurile Olimpice şi Campionate Mondiale. Tenisul l-a făcut cunoscut în special la jocul de dublu alături de Ilie Năstase. După patrusprezece ani de carieră în tenis la cel mai înalt nivel a devenit managerul lui Boris Becker, un alt tenismen de clasă mondială .

Felicitări domnului Ţiriac pentru succesul pe care l-a avut ca sportiv!

Dar ceea ce vreau eu să povestesc în articolul de faţă este latura de business man, fiind primul român care a atins averea de 1 miliard de dolari ajungând astfel pe primul loc în topul celor mai bogaţi români şi în topul celor mai bogaţi oameni din lume.

Cum s-a întâmplat? Cu atitudine pozitivă şi cu o viaţă dedicată. Probabil prea puţini dintre noi ştim că Ion Ţiriac munceşte de la vârsta de 13 ani. Este omul care a făcut imperii peste hotare şi care a găsit potenţial de investiţii în România.

Metro Cash & Carry, primul şi cel mai puternic comerciant  din România a intrat pe piaţa naţională cu sprijinul lui Ion Ţiriac, astfel românii făceau contact, în 1996, cu o nouă perspectivă a comerţului, care s-a dovedit a fi şi profitabilă şi necesară pentru evoluţia economiei.

Şi sunt multe domenii care nu lipsesc din portofoliul omului de afaceri:

-          Importul de maşini (Ford, Hyundai, Land Rover şi Jaguar) care a depăşit ca cifră de afaceri Porsche România în anul 2008.

-          Imobiliare în Chitila, Otopeni, Băneasa şi nu numai care ating adunat aproximativ 850 de locuinţe.

-          UniCredit Tiriac Bank cu peste 3.000 de angajaţi şi 240 de unităţi, este o bancă cu un portofoliu de aproximativ 4 miliarde de dolari.

-          Unul dintre cei mai mari asiguratori de pe piaţa din România, Allianz Tiriac un business de aproximativ 700 de milioane de lei.

Ei bine, eu mă mândresc cu faptul că domnul Ion Ţiriac este român şi cu faptul că reprezintă imaginea României cu mult succes şi pozitivitate peste hotare. Sunt mândru pentru că avem alături un om cu un puternic caracter care nu a renunţat la investiţiile în sportul care l-a făcut celebru şi care nu a uitat de latura umană odată cu acumularea unei averi imense. Iar pentru cei care nu ştiu, Ion Ţiriac a fondat şi un centru de îngrijire al copiilor în oraşul său natal, Braşov şi încă organizează competiţii sportive (BRD Năstase Ţiriac Trophy ş.a.).

Ion Ţiriac este istorie vie şi merită să fie cunoscut şi respectat!

Mihai Lazăr

Taguri

Arhiva