Invitație la introspecție

Distribuie!

de Bogdan Firănescu

În primul meu articol am încercat să subliniez o problemă care se regăsește, din nefericire, într-un număr tot mai mare, în special la generațiile tinere, și anume pierderea identității. În articolele ce vor urma vă invit la o introspecție asupra sinelui pentru a ne da seama unde s-a produs această ruptură, cum se manifestă și, cel mai important, cum să o combatem.

Problema pierderii identității există dintotdeauna, dar primul care a subliniat gravitatea ei a fost Titu Maiorescu. Modul în care se manifestă este foarte simplu, întocmai ca o umbră aceasta întunecă judecata românului, care îl face să se simtă constrâns și să constrângă, care nu îi permite să vadă lucrurile în esența lor. Cum putem trece peste această problemă? Prin conștientizare, să ajungem să vedem esența lucrurilor, să recunoaștem valorile și să le încurajăm dezvoltarea.

Încă din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea, reprezentanți de seamă ai fiecărei generații s-au ridicat și au încercat să înlăture umbra ce s-a abătut asupra pământului nostru din timpuri imemoriale. Dintre cele mai de seamă personalități nu pot să amintesc decât două a căror rezonanță este întrecută doar de nedreptatea pe care le-a făcut-o societatea. Adrian Marino, un adevărat geniu care a luptat pentru dreptate și egalitate pe vremea comunismului, a fost îngropat în nisipurile timpului atât de adânc încât doar puțini mai cunosc această măreață personalitate. Emil Cioran, un om a cărui dragoste de patrie nu a fost întrecută nici măcar de dorința de a trăi apare sub imaginea unui fanatic nebun. Priviți, așadar, două genii pe care societatea le-a îngropat, desfigurat și uitat, societatea în care noi acum trăim.

Care a fost deci problema acestor oameni? Faptul că nu s-au putut face ascultați, fie datorită cenzurii sau a complexității ideilor pe care majoritatea oamenilor nu o putea percepe. De ce am subliniat această idee? Răspunsul este simplu, dacă în perioada respectivă acele „pete de lumină” care doreau a alunga întunericul nu au putut fi auzite, generația noastră este una cu mai multe facilități, internetul fiind probabil cea mai reprezentativă.

Așadar, societatea în care trăim oferă un mediu oarecum liber și masificat de exprimare. În acest mediu personalitățile care vor să schimbe societatea se pot manifesta fără constrângeri și este de datoria noastră să învățăm a le vedea, a le recunoaște talentul și corectitudinea ideilor și a le integra în propria mentalitate. Consider că pentru schimbarea pe care ne-o dorim cu atâta ardoare este nevoie de două elemente: geniile care pot veni cu idei inovatoare și oamenii capabili să perceapă aceste idei. Dacă un geniu se naște și se dezvoltă la un alt nivel față de societate, persoanele capabile să înțeleagă complexitatea unui mesaj, gradul de degradare la care a ajuns societatea și nu în ultimul rând nevoia de schimbare pot fi create. Asupra acestor persoane mă voi concentra în articolele viitoare, stâlpii pe a căror durabilitate se va clădi noua societate.

Nu sunt ipocrit, nu mă consider un „inițiat” și sunt probabil mai puțin pregătit decât dumneavoastră care citiți acest articol. Eu am vrut să iau demersul de a construi o platformă în care să ne putem dezvolta toți, deoarece omul perfect nu există, iar ideea de mai bine se poate dezvolta doar raportându-ne la alții. Articolele următoare nu se vor adresa doar dumneavoastră, ci și mie în aceeași măsură.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva

2 Comments

  1. Nicoleta
    April 3

    Pentru schimbarea pe care o doresti si pe care, de altfel, o dorim si unii dintre noi ( mai putin cei ce carmuiesc aceasta biata tarisoara de circa 50 de ani ) , cu siguranta mai este nevoie si de oameni capabili sa puna in practica ideile inovatoare . Altfel totul va ramane in sfera inalta a idealismului. Ne trebuie si un pic de teluric!

  2. Nicoleta
    April 3

    Pentru schimbarea pe care o doresti si pe care, de altfel, o dorim si unii dintre noi ( mai putin cei ce carmuiesc aceasta biata tarisoara de circa 50 de ani ) , cu siguranta mai este nevoie si de oameni capabili sa puna in practica ideile inovatoare . Altfel totul va ramane in sfera inalta a idealismului. Ne trebuie si un pic de teluric!

Comments are closed.