A trecut un sfert de veac de la Revoluție. Generația născută după căderea comunismului se apropie de 30 de ani, și țara e încă afundată în corupție. De ce nu face nimeni nimic? Hai să o luăm pas cu pas. Întâi trebuie să stabilim cine ar trebui să facă ceva.
Generațiile ’50-’60 se apropie deja de pensie și-au petrecut majoritatea vieții în comunism și sunt sătui de lupta cu sistemul. Speră să fi fost capabili să le ofere copiilor cele necesare, și acum îi trimit în străinătate, „ca să-și facă un rost în viață, că aici deocamdată nu au ce să facă”.
Generațiile ’70-’80 și-au petrecut copilăria și adolescența în comunism. Știu ce înseamnă să nu ai, dar cum copilăria e o perioadă fericită prin definiție, ei nu realizau eforturile pe care le făceau părinții lor pentru a le oferi cât mai multe bucurii. Abia în adolescență au realizat cum e cu statul la cozi și lipsurile specifice regimului.
Eu fac parte din categoria generațiilor ’90 și ‘00. Nu am prins comunismul, nu m-a afectat în mod direct pe mine, ca persoană, și tot ce știu despre el e din povestirile părinților, celor mai în vârstă și din câteva casete sau poze rătăcite. Eu îi resimt doar efectele.
Niciuna dintre aceste generații nu a reușit încă să identifice oamenii care erau atunci în funcții de conducere. Ba mai mult, oamenii aceia ÎNCĂ sunt în funcții de conducere, și își pregătesc urmașii.
Să recapitulăm: cei în vârstă, prea obosiți pentru a se mai înhăma la o luptă cu sistemul, speră la mai bine și s-au resemnat. Cei de vârsta mea se spală pe mâini, au granițele deschise, își iau catrafusele și pleacă, cei mai mulți definitiv. Au văzut ce rău o duce țara, nu cunosc toată situația și nu îi interesează, e un capitol depășit pentru ei.
Așadar, Gen90 întreabă generațiile `70-`80: ce faceți? Ați prins Revoluția în adolescență, poate prieteni de ai voștri au murit împușcați, ați prins lipsă și abundență; de ce nu acționați împotriva corupției covârșitoare? Voi sunteți adulți acum, noi abia ne maturizăm, nu avem nici experiența de viață nici informațiile necesare unei acțiuni de calibrul ăsta. O să ne lăsați pe noi să ne ocupăm de responsabilitatea voastră? Efectele ei nu vor dispărea, doar se vor accentua. Și nouă ne va fi de două ori mai greu să descurcăm ițele corupției: pentru că ne luptăm cu un trecut invizibil pentru noi, și pentru că până o să fim noi „adulții țării”, corupția se va înrădăcina și mai mult, dacă voi nu faceți nimic. De ce ignorați situația, de ce vă complaceți în dezastrul ăsta de sistem? Vă bazați pe ideea „capul plecat sabia nu-l taie?” Și de responsabilitatea voastră civică ce se alege? O pasați mai departe?
Ca viitor adult al acestei țări, mă uit cu stres și teamă la viitorul meu, dacă atunci când o să am 50 de ani o să se mai declanșeze o revoluție pentru că generații întregi au pasat responsabilitatea până în ceasul al doișpelea.
Sursa foto: Wikimedia.org
[…] facultăți pe acolo) pentru a ajuta redresarea țării și a sistemului. Dacă cei care stau aici nu fac nimic, măcar diaspora să […]