„Ice Bucket Challenge“ Mania

Distribuie!

de Carmen Ghicică

Probabil că articolul de față nu este pe placul tuturor, dar nici nu trebuie. Știm cu toții ce înseamnă Ice Bucket Challenge, „Provocarea găleții cu gheață“. În ultima săptămână, fenomenul a INVADAT, pur și simplu, spațiul virtual. Toată nebunia a devenit virală pe Facebook, la TV, peste tot.

Deși inițiativa este una bună, lucrurile au cam scăpat puțin de sub control, zic eu. La rădăcini se vrea a fi o campanie umanitară, în scopul ajutorării celor suferinzi de scleroză laterală amiotrofică (boala Charcot sau boala Lou Gehrig). Numeroase personalități, adunate de prin toate colțurile lumii, s-au alăturat acestei cauze.

Fenomenul a prins contur și în România...

Regulile acestei manifestații sunt următoarele: fiecare participant este provocat de cineva să își verse deasupa capului o găleată cu apă amestecată cu gheață, iar timp de 24 de ore de la primirea nominalizării, trebuie să donezi și/sau să torni găleata de apă cu gheață pe cap. Aceste acțiuni sunt surprinse într-un filmuleț, în care participantul trebuie să menționeze numele acțiunii caritabile, iar la final, numele celor pe care îi nominalizează.

După cum spuneam, personalitățile au cam dat startul acestui fenomen. Fie că au făcut acest lucru din suflet, pentru a-i ajuta pe cei cu probleme, fie că au făcut-o doar pentru puțină reclamă pozitivă, fie că au făcut-o din ambele motive, e bine că au făcut-o. Această campanie anuală susținută de fundația americană ALS a înregistrat o sumă record, mult mai mult decât în anii anteriori.

Apreciez persoanele care au donat și care au participat la această strângere de fonduri, dar nu pot spune același lucru despre persoanele care privesc această acțiune doar ca pe un joc, ca pe o sursă de distracție sau doar ca să primească niște like-uri pe Facebook la filmulețul în cauză. Aici nu mai vorbim de „umanitar“, aici vorbim de prostie, de penibil, de indiferență, de inconștiență. Pentru cei pasionați de jocuri, vă rog, jucați-vă, dar nu mai spuneți că o faceți în scop umanitar! Pentru că nu e corect.

Deci, dragi locuitori ai României, dacă vreți să ajutați, așa cum reiese din filmulețele voastre, donați niște bani în conturile americane (care vă sunt străine, în toate sensurile posibile)! Altfel, riscați să vă îmbolnăviți degeaba, iar singurul lucru cu care vă veți alegere este o răceală zdravănă.

Taguri

Arhiva