de Greta Bogdan
Ieri, 29 aprilie, a avut loc a doua ediție a conferinței Generații și conversații – event made by Gen90.net.
Facultatea de Litere a găzduit echipa care, alături de ceilalți participanți, precum și de invitați, a dezbătut trecerea (poate prea bruscă) de la presa clasică, la cea de tip online, digitalizată.
Invitații speciali au fost:
–Andrei Crăciun – jurnalist freelancer, blogger pe andreicraciun.eu
–Petrişor Obae – jurnalist, redactor şi fondator paginademedia.ro
–Mircea Vasilescu – redactor-şef Dilema Veche, eseist, jurnalist și traducător român, istoric literar, critic.
A fost o întâlnire care ne-a confirmat impresia pe care unii dintre noi o aveau despre mijloacele de comunicare în masă, vechi și noi.
Decalajul dintre cele două tipuri de presă este evident. Tehnologia a săpat o groapă adâncă presei tipărite, care, cu mulți ani în urmă, părea să câștige încrederea cetățenilor, în goana lor după informare.
Discuția a fost inițiată de Petrișor Obae, care și-a prezentat în câteva cuvinte activitatea sa ca jurnalist, dar și platforma de informare pe care a lansat-o în 2008. Îți poți da ușor seama că este expert în domeniu, doar din lejeritatea cu care își manevrează discursul. Este o persoană deschisă și sinceră care își pune performanțele jurnalistice pe baza experienței și a muncii intense, desfășurate de-a lungul celor peste 20 de ani de activitate.
Discuția a fost dusă mai departe de Mircea Vasilescu – o personalitate a elitei culturale românești. Acesta și-a descris pasiunea pentru tipar, citându-l pe unul dintre prietenii săi care i-a spus umătorul lucru: Dacă ai avea acum toți banii pe care i-ai dat pe reviste, am putea sta trei luni pe Coasta de Azur, liniștiți. Poate asta este una dintre diferențele care există între generația noastră și cea din care dl. Vasilescu face parte: aceea că lejeritatea pe care ne-o oferă internetul nu ne poate stimula dorința de a citi, analiza, de a fi critici și informați corect. De asemenea, Mircea Vasilescu a accentuat că înainte era un lucru semnificativ ca numele tău să-ți apară într-o publicație. Astăzi, mediul online este infestat cu jurnaliști de mâna a doua, specialiști în toate domeniile, care își cresc publicul într-o oarbă informare.
Andrei Crăciun a spus despre sine că se ocupă cu supraviețuirea. Este freelancer, a scăpat de sub jugul influențelor din media contemporane și are o istorie în presă de 9 ani. Este unul dintre cei care duc calitatea mai departe, share-uind din această pasiune și celor ce-i seamănă.
La întrebarea lui Petrișor Obae: De unde vă luați informațiile?, audiența a căzut pe gânduri, de vină că, involuntar, a căzut pradă comodității cu care se confruntă, de fapt, întreaga nouă generație. Dezvoltați-vă filtrele!, ne-a îndemnat el. Este foarte greu să faci față abuzului de media din ziua de astăzi, însă fiecare dintre noi poate decide asupra bagajului de informații pe care îl primește, zilnic, din online.
Rând pe rând, întrebările din public au început să curgă. Tinerii sunt interesați să se vindece și să caute calitatea în diversitate, iar invitații prezenți s-au arătat dispuși să-i îndrume în acest sens. De exemplu, Andrei Crăciun ne-a spus că ai de ales între a vedea ce este la televizor sau a închide televizorul și a susține ce fac niște oameni imparțiali, care țin la meseria lor. (…) E ca atunci când ai gripă – trebuie să îți întărești sistemul imunitar. Trebuie să întărim presa bună, iar presei rele să îi rezistăm.
Totodată, ieri, ni s-a confirmat că mai există presă de calitate. Provocarea care vine spre noi este aceea de găsi calitatea pe care mulți o consideră pierdută.
Mulțumim, din nou, invitaților, participanților, întregii echipe care a muncit la a da naștere acestui eveniment și celor care nu au rămas indiferenți la schimbare!
Acesta e un alt motiv pentru care presa bună nu va dispărea: pentru că e nevoie de comentatori, de persoane care să aibă opinii avizate. (Mircea Vasilescu).