Gânduri despre întâlnirea legată de CAS

Distribuie!

de Mihai Maruseac

Luni, 14 iulie 2014, Președintele României a avut o scurtă întrevedere cu Primul Ministru și cu Ministrul Economiei pe tema reducerii CAS-ului și a problemelor cauzate de aceasta. Totul este perfect legal – în măsura în care există probleme în economia românească, chiar trebuie stopate încercările de a oferi noi pomeni electorale. Dar nu voi comenta utilitatea reducerii sau sporirii acestei taxe, deoarece nu este locul aici.

Ce voi comenta, în schimb, este modul în care cei doi au susținut-o. Nu am terminat nici o facultate de economie, deși am părinți care lucrează în domeniu, nu m-a interesat. Am făcut doar un an de economie în liceu, un examen de Bacalaureat și un semestru de economie în facultate. În plus, am citit câte ceva pe alocuri, de cele mai multe ori legat de alte lecturi precum „Atlas Shrugged”. Per ansamblu, cunoștințele mele de economie sunt destul de slabe. Cu toate aceastea, nu am putut să nu remarc că fătuca de acolo era total depășită de situație și doar reproducea replici pe care le mai auzisem și eu prin cursurile mai sus pomenite. Teoria ca teoria, dar practica...lasă de dorit.

Mai mult, în înregistrarea oferită se observă cum de multe ori Ministrul se uita la Premier pentru a obține susținere, răspunsuri sau suport moral pentru lucrurile pe care le spunea. Nu dă, astfel, deloc dovadă de cineva care-și asumă măsura propusă, sau care înțelege rostul ei. Este esențială și o negare clară a lui Ponta în momentul în care Ministrul este întrebat dacă poate oferi ceva cifre a doua zi. Sunt curios de ce nu pot fi oferite.

Continuând cu lipsa de cifre, fiind o dezbatere economică m-aș fi așteptat (și cred că aproape toată lumea) ca această lipsă să nu existe. Economia nu e o poveste cu „vom face, în trecut s-a făcut așa și a fost bine și-am încălecat pe-o șa..”. Fără cifre, totul e doar wishful-thinking și flower-power, o prostie și o pierdere de timp. Dacă fătuca respectivă s-ar fi ocupat cu finanțele și economia unei companii private, rezultatul întâlnirii ar fi fost o singură replică „treci pe la recepție și lasă cardul de acces în unitate” (desigur, într-un sistem în care nu există atât de multe legi care să „protejeze” angajații oferindu-le centuri de siguranță peste asigurări că nu vor plăti pentru prostiile lor – a se vedea din nou „Atlas Shrugged”).

La final, vreau să menționez că nu toți cei care termină la facultățile din afară sunt în stare să conducă o țară sau un minister. De fapt, e chiar invers, foarte puțin sunt capabili. E cunoscut, de exemplu, faptul că Newton nu a propus în Parlamentul britanic nimic mai mult decât închiderea unei ferestre, în toți cei 4 ani ai celor 2 mandate avute. Și, dacă-mi este permisă comparația, între inteligența lui și inteligența celor 2 e cam același nivel ca între un om normal și Vanghelie. Dar cum asta nu l-a oprit pe el să ne garanteze Ministrul Învățământului (prin urmare și noile reglementări cel puțin dubioase), așa nici prostia și incompetența nu i-a oprit pe cei doi să o dea înainte cu modificarea CAS-ului și nici nu l-a oprit pe Ponta să mintă că au fost jigniți de un Președinte care și-a urmărit doar interesele politice ale partidului său (interesantă replică legată de acest aspect dată de Băsescu).

Tare mult aș vrea ca toate dezbaterile să fie publice, să se vadă adevărul și competența celor care le susțin. Tare mă tem că filmul de azi nu e un precedent, ci va fi primul şi ultimul. Și mi-e puțin spaimă de ce va veni după alegerile din toamnă.

Sursa foto: obiectiv.info

Taguri

Arhiva