Food, Inc. (cronică)

Distribuie!

Nu am pretins vreodată că aş fi priceput la alcătuirea unei cronici de film sau la recenzia unei cărţi şi am şi vrut să mă las de "sporturile" astea, dar documentarul menţionat în titlul postării m-a făcut să mă răzgândesc.

Nominalizat la Oscar, documentarul apărut în 2008 spune o poveste tristă pentru societatea actuală, anume aceea că aproape toate alimente de pe piaţă sunt nocive pentru organism, putând provoca din cauza consumului îndelungat boli precum diabetul, obezitatea sau infecţia cu bacteria E. coli. Aceasta din urmă e provocată în special de porumbul consumat de vacile crescute în "fabrici" de carne, porumb ce este folosit în diverse produse precum ketchup-ul, sucul de fructe, cola sau şerveţelele. Pe parcursul filmului, ne sunt relatate o sumedenie de amănunte referitoare la modul în care alimentele sunt "prelucrate" înainte de a ajunge pe mesele noastre. Spre exemplu, nu ştiu câţi dintre voi ştiţi că roşiile atât de frumoase pe care le găsim atât vara, cât şi în toiul iernii pe rafturile supermarketurilor sunt culese verzi, fiind ulterior "tratate" cu gaz etilenic. De asemenea, mare parte din puii expuşi la vânzare nu au ocazia să vadă pe parcursul vieţii lor, şi aşa destul de scurte, lumina zilei, ei fiind ţinuţi în coteţe de dimensiuni uriaşe, fără ferestre. De altfel, unui fermier american i s-a reziliat contractul pentru simplul fapt că refuza să renunţe la ferestrele coteţelor în care creştea puii ce urmau a fi sacrifiaţi pentru a ajunge în comerţ.

Desigur, în documentar sunt evitate anumite subiecte, mare parte din acţiune fiind concentrată pe modul în care este tratată carnea din momentul sacrificării animalelor şi până la expunerea pe raft. Nu am pretenţia că e un documentar perfect, dar îl recomand cu căldură pentru o scurtă perioadă de reflecţie asupra modului în care ne alegem mâncarea. Vizionare plăcută!

Emilian Voaideş

 

 

 

 

Taguri

Arhiva