Festivalul Sighișoara Medievală – un loc de pelerinaj pentru iubitorii de istorie

Distribuie!

Text & Foto: Răzvan Constantin Dincă

În acest week-end, un orășel liniștit din inima Ardealului se transformă într-un loc de pelerinaj pentru cei pasionați de istorie și frumos, dar nu numai. Sighișoara își continuă tradiția începută de mai bine de 20 de ani și în această vară, prin intermediul Festivalului Sighișoara Medievală, care ajunge la ediția XXI.

Această ediție va avea ca temă centrală domnitorul Vlad Țepes, care, de altfel, s-a născut în acest oraș, undeva între anii 1431-1435, perioadă în care tatăl său – Vlad Dracul – se stabilise aici. Însă, această temă continuă și tendințele de la ultimele ediții ale festivalului, prin alegerea unui nume sonor al epocii medievale.

Astfel, mica cetate medievală se va umple de membrii ordinelor cavalerești și de domnițele care îi susțin, de scene și de spectacole fel de fel, de la teatru tematic la concerte de muzică medievală, participând și trupe de teatru internaționale, venite special din Franța, Ungaria, Cehia, Bulgaria și Ungaria – în total, 216 artiști.

Mai exact, festivalul va avea 10 secțiuni: teatru, arte plastice, muzică, expoziții, film, dans, recital de poezie medievală, expoziție de carte, dar vor avea loc și spectacole de animație stradală, concerte de seară sau concerte corale, expoziții de costume medieval și – în premieră – se va organiza și o școală de dans medieval, coordonată de coregraful Izabela Kevorkian, unde se vor studia, printre altele, menuetul și tarantela, precum și dansul popular românesc.

Ceea ce face acest festival și mai autentic este faptul că, în cetate (locul de desfășurare al tuturor evenimentelor tematice), nu sunt permise consumul de alcool, mici sau altele asemănătoare, dar nici nu se vor vinde produse care nu respectă tematica festivalului.

Pentru cei care nu pot ajunge la Sighișoara în acest week-end, festivalul poate fi urmărit online pe site-ul acestuia – www.sighisoaramedievala.ro. Însă, dacă vă grabiți puțin, încă mai puteți lua parte la festival, deoarece acesta durează până duminică la miezul nopții! Ne auzim după festival pentru a împărtăși păreri!

Taguri

Arhiva