Dezamăgirea generaţiei 90 după alegerile locale din 2016

Distribuie!

de Dana Roșescu

Duminica trecută, pe 5 iunie 2016, au avut loc alegeri locale atât în Bucureşti, cât şi în ţară, iar rezultatele au fost sub aşteptările oamenilor, cei mai dezamăgiţi fiind tinerii care au sperat la un viitor mai bun pentru Capitală.

Candidatura şi apoi succesul Gabrielei Firea au stârnit un val de comentarii negative din rândul tinerilor care îl favorizau pe Nicuşor Dan, el reprezentând scăparea de sub mâna PSD-ului şi modernizarea Bucureştiului. Cele mai întâlnite slogane din mediile virtuale împotriva Gabrielei Firea au fost: „Nu contează cu cine votaţi, oricum n-o sa le PeSe De voi” sau „Dragi Bucureşteni, vă rog sa nu ne pierdem mâine cu Firea”. Times New Roman a continuat seria ironiilor la adresa PSD publicând în data de 3 iunie un articol intitulat  „Adio, București! Locuitorii Capitalei sărbătoresc în stradă <<Ultima săptămână fără Firea>>” .

Nu numai Nicuşor Dan a fost înfrânt, ci şi candidata USB pentru Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand. La închiderea urnelor, ea era prezentată de exit-polluri ca fiind câştigătoare în sectorul 1, învingându-l la mică distanţă pe candidatul PSD, Daniel Tudorache. A doua zi însă, rezultatele BEC îl declarau învingător pe candidatul PSD: „Clotilde Armand a obținut 28,73% din voturi, iar principalul său contracandidat, Daniel Tudorache (Alianța electorală PSD+UNPR), are 31,19% din voturi”(evz.ro).

Nicuşor Dan a postat un comentariu pe Facebook legat de înfrângerea franţuzoaicei: „Câteva numere, fără comentarii. În sectorul 1 au fost 163 de secții. Am avut delegaţi în 126 de secţii. În ele, Clotilde Armand a câștigat cu 76 de voturi (medie de 0,6 voturi / secţie pentru noi). Nu am avut delegaţi în 36 de secţii. În acestea PSD a câştigat cu 1755 de voturi  (medie de 46 voturi / secţie în defavoarea noastră)”. (sursa: Facebook).

IRES a prezentat profilul votanţilor, alegând doi candidați pentru analiză, pe Gabriela Firea şi pe Nicuşor Dan: „Mai mult de jumătate dintre votanții Gabrielei Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, sunt femei iar 49% sunt persoane peste 60 de ani. În cazul lui Nicușor Dan, candidatul USB, 51% dintre alegători sunt femei și 49% bărbați iar 51% au până în  49 de ani.” Astfel, majoritatea votanţilor Gabrielei Firea se încadrează în ,,categoria 60+”, pe când cei care l-au ales pe Nicuşor Dan sunt cu precădere tineri. Doar 14% dintre alegătorii lui Nicuşor Dan au peste 60 de ani.

De ce au votat tinerii cu Nicuşor Dan şi de ce au văzut în el un viitor mai bun pentru Bucureşti?

Ca şi în cazul campaniei lui Klaus Iohannis, campania lui Nicuşor Dan a fost făcută în mare parte în mediul virtual, unde acesta este descris ca fiind un politician tânăr, plin de speranţă, care nu a făcut niciodată parte dintr-un sistem corupt.

Dar de ce nu a reuşit candidatul USB să căştige teren în faţa Gabrielei Firea? Pentru că a fost denigrat de presă ca fiind „vândut americanilor, lui George Soroş”, despre care se spune ca i-ar fi sponsorizat campania.

Din păcate, în Bucureşti prezenţa la vot a fost foarte scăzută, la urne prezentându-se aproximativ 32% din populaţia Capitalei. La nivelul întregii ţări s-au înregistrat în jur de 9 milioane de voturi. În multe oraşe au câştigat ,,primari penali”, aflaţi în arest. În Baia Mare candidatul Cătălin Cerecheş, aflat în închisoare, a câştigat alegerile cu 70% dintre voturi. Petre Țone (PSD), primarul despre care se spunea că îi place poker-ul și cacealmaua (atât în viața privată cât și în cea profesională) a fost reales primar în Oltenița.

Rezultatele alegerilor locale 2016 arată astfel: PSD are primari în 20 de reședințe de județ și în toate sectoarele din București, inclusiv la Primăria Capitalei. PNL are 12 mandate, dintre care cele mai importante sunt: la Cluj unde Emil Boc este reales primar, Gheorghe Falcă își continuă cei 12 ani de mandat în Arad, la Braşov unde George Scripcaru a candidat şi a câştigat ca independent, beneficiind însă de sprijinul PNL.

(Surse
http://www.evz.ro/rezultate-alegeri-locale-2016-rasturnare-dramatica-lasectorul-1-clotilde-armand-a-coborat-pe-locul-doi.html
http://m.puterea.ro/social/blocajul-economic-dintre-producatorul-si-distribuitorul-de-agenttermic-a-lasat-mii-de-oameni-fara-caldura-104927.html
http://www.realitatea.net/harta-romaniei-dupa-alegerile-locale-2016-marileorase-vor-fi-conduse-de-psd_1944509.html#ixzz4Aq03PHUY
http://www.timesnewroman.ro/entry/adio-bucuresti-locuitorii-capitalei-sarbatoresc-in-stradaultima-saptamana-fara-firea ;
Facebook: Nicușor Dan; Clotilde Armand
foto: https://commons.wikimedia.org/)

Taguri

Arhiva