Despre minunea de a fi tu

Distribuie!

Printre multele provocări ale tinerilor, se află şi aceea a acceptării de sine, într-o societate care promovează o anumită imagine-model. Strălucire, plastic, monden, supleţe, toate acestea ne invadează ecranele televizoarelor, alături de circurile ieftine ale aşa-ziselor vedete.

Un tânăr obişnuit ştie cum să filtreze informaţiile pe care le primeşte, are încredere în sine, ştie că trebuie să aibă grijă de aspectul fizic din respect pentru ceilalţi şi în primul rând pentru el însuşi, dar că nu totul se rezumă la acest lucru. Pe scurt, nu are probleme cu stima de sine.

Însă unii sunt prinşi în această capcană, a perfecţiunii. Sau nu se potrivesc cu imaginile promovate de mass-media. Sunt pierduţi în acest prezent în care comparația cu ceilalţi este cea care ucide încredere în sine. Aşa apar fenomene cum ar fi bulimia sau, în unele cazuri, chiar automutilarea. Mă sperii uneori când văd atâtea poze explicite pe contul de Tumblr cu tineri care se automutilează, atâtea mesaje de ură faţă de propria persoană și de desconsiderare…

Trebuie să ni se reamintească faptul că e în regulă să fim noi înşine, să ne strigăm părerea. Trebuie să învățăm că singura comparație eficientă este cea cu noi înşine. Trebuie să ascultăm muzică ce ne ajută să ne întărim încrederea în sine, cu versuri care au un anumit mesaj.

Să ni se reamintească faptul că, în final, orice rol am jucat e un rol bine jucat atâta timp cât am dat ce e mai bun din noi, am trăit cu pasiune fără a distruge, am iubit fără a constrânge și am învăţat din greşeli. Că frumuseţea poate seduce pe cineva, dar nu îl poate face să rămână prea mult lângă tine dacă nu dezvăluie şi altceva.

Să ni se reamintească faptul că suntem tineri, că noi putem schimba ceva, că indvidualitatea fiecăruia contează.

Nu ne mai trebuie bisturiu pentru pistrui, cârlionţi, originalitate. Ci acceptare.

Violeta Dobre

Foto de Alexandra Proca

Taguri

Arhiva