Ce contează mai mult atunci când ne decidem să cumpărăm ceva? Atârnă mai greu brandul sau produsul în sine? Asta e o întrebare la care putem găsi cu greu un răspuns și asta pentru că părerile sunt împărțite în ceea ce privește decizia de cumpărare a consumatorilor. Putem spune, însă, că pentru marea majoritate e mai important brandul decât produsul în sine și asta din mai multe motive. Într-o eră în care suntem înconjurați de branduri este aproape imposibil să nu fii fidel deja câtorva dintre ele. Fie că ești un client fidel, fie că ești un susținător, ai totuși un brand căruia aparții sau căruia ai dorii să aparții. Astfel că, atunci când dorești să cumperi ceva, mai întâi vei lua în considerare brandul și mai apoi produsul sau serviciul în sine. Spre exemplu, dacă cineva care este adeptul Starbucks va dori sa bea cafea, va alege instinctiv brandul respectiv indiferent de calitatea cafelei sau de prețul ei. De cele mai multe ori clientul e conștient că el cumpăra brandul și nu produsul, însă continuă această relație de co-dependență.
Produsul nebranduit nu valorează nimic și va atrage pe nimeni. Un bun exemplu ar fi comparația dintre un magazin de haine precum Zara și un magazin de cartier foarte puțin cunoscut. Există o posibilitate foarte mare ca aceleași produse să se regăsească pe rafturile ambelor magazine, însă clientul va dori să cumpere de la brandul pe care îl cunoaște deja și nu de la cel de care nu a auzit niciodată și de calitatea căruia nu este sigur. Chiar dacă, pentru același produs, plătește chiar și cu jumătate de preț mai mult.
De cele mai multe ori vom fi tentați să plătim pentru brand, nu numai pentru produs și asta pentru că brandul ne promite, aparent, o mai bună calitate a produsului. Dacă ni se vor prezenta două brățări identice ca model, dar care aparțin fiecare unui brand diferit vom fi tentați să alegem bazându-ne pe ceea ce știm despre brandul în cauză și nu pe ceea ce ne-am dori de la produs – calitativ vorbind. E posibil ca o brățară de la brandul X de bijuterii să fie mai proastă calitativ, însă nu ne va păsa, căci brandul garantează, cel puțin aparent, pentru calitatea produsului. Prin urmare, dacă cealaltă brățară aparține unui brand aproape necunoscut, dar care o vinde mult mai ieftin, clientul va fi tentat să o evite de teamă că nu se va ridica la aceleași standarde de calitate.
Un alt motiv pentru care suntem tentați să plătim pentru brand în loc să plătim pentru produs ar fi influența pe care o au ceilalți asupra brandului respectiv. Adică dacă tu îți dorești o pereche de adidași Nike, atunci vei ține cont de reputația brandului și de părerile celorlalți în ceea ce îl privește. Dacă marea majoritate e de acord că Nike e un brand bun, atunci tu-l vei alege fără doar și poate, indiferent de calitatea produsului; doar pentru că e Nike și pentru că e un brand cunoscut cu renume care și-a legat numele de oameni celebri.
Cred că, în final, putem spune că aproape nimeni nu mai cumpără astăzi doar produsul. Suntem sub influența brandurilor la fiecare pas și fără să ne dorim în mod conștient alegem în funcție de ele. Am ales un anume brand de telefonie mobilă și îi suntem fideli indiferent de produsele oferite. Bem cafea de la un anumit brand și căutăm brandul respectiv la raft, deși am putea alege la fel de bine altul, însă nu contează atât de mult cafeaua în sine cât brandul de care te-ai atașat.
Nimeni nu mai plătește doar produsul fără să se gândească în prealabil la brand – la reputația lui și la cum se raportează el la nevoile și dorințele clientului.
Sursa foto: wikimedia.com