Beneficiile lecturii

Distribuie!

„Cărţile sunt prieteni reci, dar siguri” – Victor Hugo.

Am sperat, anul acesta, ca rezultatele la examenul de Bacalaureat să fie mai bune decât cele de anul trecut, însă ne-am confruntat cu aceeaşi situaţie: promovabilitate scăzută, discuţii despre cine poartă vina, de fapt, pentru acest dezastru, perle de la examen dezvăluite publicului.

Este evident că această situaţie ar putea fi ameliorată dacă tinerii ar avea interes pentru lectură, dacă ar citi mai mult. Bineînţeles că pentru a te forma ca persoană, pentru a ajunge un om abil, descurcăreţ, cărţile nu sunt de ajuns, e nevoie şi de o inteligenţă a experienţei, de „şcoala vieţii”, însă lectura reprezintă o fundaţie şi este benefică, vitală pentru formarea noastră din mai multe motive.

În primul rând, cărţile ne ajută să dobândim anumite cunoştinţe din diverse domenii, astfel încât, fără a fi neapărat experţi, putem purta o discuţie în orice situaţie, despre lucruri diverse. Cu toate informaţiile care circulă pe internet, cu viteza cu care putem afla orice, cărţile rămân surse sigure care ne ajută să ne formăm o cultură generală.

Dar cărţile de beletristică? Şi lectura lor este benefică. Ne dezvoltă o gândire armonioasă, capabilă să vadă imaginea de ansamblu fără a pierde din vedere detaliile care o formează. Citim despre caracterele unor personaje, despre cum gândesc şi acţionează aceste personaje într-o situaţie anume, despre probleme şi sentimente universale, ne regăsim în ceea ce citim şi putem învăţa ceva din fiecare carte citită.

Ne stimulează imaginaţia, ne dezvoltă vocabularul şi ne ajută să înţelegem importanţa folosirii corecte a limbii române, nu ca un aspect cu care ne putem considera superiori faţă de cei ce nu vorbesc corect, ci ca o trăsătură a bunului simţ.

Cărţile tehnice, ştiinţifice, de istorie sau din alte domenii ale culturii generale nu ne învaţă cum să gândim, nu ne impun anumite concepţii, ci ne învaţă cât de important e să gândim, să ne formăm propriile concepţii. Cărţile de beletristică nu pot înlocui importanţa relaţiilor cu ceilalţi, nu ne izolează de lume, ci ne ajută să o privim mai entuziasmaţi, cu o privire ce trădează un suflet capabil de a simţi.

Pentru toate aceste motive, şi pentru multe altele, cărţile nu ar trebui să stea prăfuite în bibliotecile noastre, ci ar trebui să fie citite.

Violeta Dobre

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva

One Comment

  1. June 26

    Aveti dreptate, lectura nu mai ocupa demult un loc important in vietile tinerilor si acest lucru se vede pe deplin in rezultatele dezastruoase de la bacalaureat. Din punctul meu de vedere, parintii ar trebui sa fie cei care sa isi incurajeze copiii sa citeasca si sa le dezvolte pasiunea pentru lectura.

Comments are closed.