Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
nu pentru patule, nu pentru pogoane,
ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
A recita versurile de mai sus te transformă în legionar. Sau cel puţin asta sunt de parere cei de la Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului (MCA). Conform lor, Mihail Neamţu, liderul partidului Noua Republică, se face vinovat de antisemitism după ce a recitat la un eveniment public dintr-o poezie de Radu Gyr, poet interbelic şi simpatizant fascist. Este oare just verdictul?
În aparenţă, e o afirmaţie banală şi benignă. O platitudine marca stângii moderate româneşti deghizată într-un nobil activism civic. Din păcate, are implicaţii mai puţin uşor de întrevăzut. Dacă acuzaţia de mai sus găseşte teren propice în biografia lui Mihail Neamţu, datorită fostelor sale simpatii pentru extrema dreaptă interbelică şi a înclinaţiilor lui teologico-politice, dacă ea este validată, deci, de un cursus vitae nefast, devine o premisă exploatabilă pentru a trage concluzii mult mai periculoase.
Prima implicaţie este că ar trebui, în bun spirit socialist revizionist, să ajustăm un pic disponibilitatea textelor interbelice nerecepte (i.e. scrise de personalităţi care, prin afirmaţii sau opere, s-au dovedit pro-fascism). Dacă tot suntem aici, de ce să nu îi condamnăm în bloc pe Eliade, Noica, Cioran, ca să nu mai vorbim de Tuţea şi de Nae Ionescu? Să nu deschidem lista internaţională de nume. Sunt o influenţă funestă, o amintire mortifiantă a unei generaţii criminale – pentru oricine are „bun-simţ istoric”, geniale – pentru toţi ceilalţi. Rugul aprins le aşteaptă scriiturile.
A doua implicaţie constă în încurajarea unei vigilenţe „cetăţeneşti” pentru denunţarea oricărei persoane publice care îndrăzneşte a se afişa în compania vreunor concepte împrumutate de la cei menţionaţi mai sus. Oricine a avut nenorocul de a fi fost format în spiritul intelectualităţii interbelice, în virtutea valorii sale intrinseci şi mai puţin a viziunilor politice vehiculate, este de asemenea nefrecventabil şi mereu susceptibil de antisemitism, homofobie, xenofobie, de creştinism, medievalism şi… de a fi alb. În consecinţă, trebuie etichetaţi. ONG-urile aşteaptă nerăbdătoare, în prima linie a conflictului, cu verdictele pregătite.
Nu aud nimic, însă, despre operele celorlalţi, ale autorilor de orientare politică opusă. Nu aud nimic despre etichetarea celor care citesc opere de largă respiraţie marxistă sau postmarxistă. Nimic despre operele în spirit anticolonialist, care instigă la violenţă „justă” atât timp cât cel violentat este alb. Nimic despre apologia minoritarilor care instiga la formarea unor enclave în stat, funcţionand după reguli proprii supraordonate legilor oficiale, în virtutea multiculturalismului simplist. Nimic despre ecologismul vehement care, nu de puţine ori, instigă la distrugerea proprietăţii private şi opresive – fabrici şi orice altceva „poluează”. Nimic despre feminismul radical.
Vocile care condamnă ideile revoluţionare şi sângeroase ce au adus 70 de ani de comunism sunt doar un murmur, în comparaţie cu panegiricul egalitarismului şi al bunelor intenţii socialiste.
În schimb, un pharmakos trebuie să existe: aşa că, să criticăm fară discriminare pe oricine a avut opinii politice regretabile – a se citi „de dreapta” –, indiferent că lucrul acesta nu se reflectă în opera sau în faptele sale. Este, desigur, un rău unanim acceptat pe care îl putem oricând înfiera în voie, cu garanţia că suntem actuali şi progresişti, simultan. Între timp, să redevenim civici şi să lăsăm, pentru moment, în urmă ierarhia răurilor (!) de tipul „fascism > comunism” şi să-i aplicăm un supliciu lui Mihail Neamţu pentru îndrăzneala de a citi ceva diabolic.
„… ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”
Restul poeziei aici: http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/ridicate.php
Mihai Niţă
Sursa foto: wikimedia.org
Nota redactorului: Articolul prezintă opinia autorului, nu a revistei. GEN90 încurajează exprimarea liberă a opiniilor sub formă de articole, oricine este invitat să publice dacă are ceva de spus, indiferent de ideologia sa politică.