24 de lucruri pe care le-am învăţat până la 24 de ani

Distribuie!

de Larisa Iordache

1. E vârsta la care, atunci când eşti întrebat ce vrei să te faci când o să fii mare, răspunsul tău nu va mai fi: „preşedinte sau pictor sau patinator artistic”. Va fi un răspuns palpabil, pentru care te-ai pregătit până acum, va fi un răspuns deja anticipat de ceilalţi, pentru că au văzut efortul tău în conturarea carierei cu care i-ai înnebunit.
2. Dacă la 10 ani îţi spuneai că la 24 te căsătoreşti, acum ai realizat că ai libertatea să alegi. Să alegi să nu, să alegi să te căsătoreşti mai târziu, să ai copii, să te fereşti de copii. Eşti un adult responsabil cu propria personalitate – iar societatea din jurul tău nu va avea nimic de spus în privinţa asta.
3. Te-ai săturat de conversaţii superficiale. Vrei mai mult de la persoanele din jurul tău. Vrei subiecte complicate, vrei seri lungi de argumentări valide ale punctelor de vedere.
4. Faci paşi timizi spre independenţă – financiară, personală, socială. Te individualizezi, te schimbi, evoluezi.
5. Realizezi că nu eşti cel mai deştept din încăpere, chiar şi atunci când eşti. Înveţi să taci şi să asculţi.
6. Dacă la 14 ani le spuneai părinţilor că nu au idee despre societatea contemporană, acum le dai un telefon, cerând sfaturi. De fiecare dată când eşti în impas, te întorci acolo, te întorci acasă.
7. Nu ai 100 de prieteni, ai doar 3. Da, cei mai buni.
8. Petrecerile la care mergeai acum 5 ani, s-ar putea să se fi transformat în seri liniştite cu prietenii. Dacă totuşi mai ieşi în cluburi, există şanse să fii acolo pentru a critica.
9. Eşti un bun partener de conversaţii. Până la vârsta asta ai apucat să citeşti, să îţi formezi vocabularul, să te dezvolţi într-un anumit domeniu. Dacă nu îţi place să citeşti, sigur ai văzut destule filme, astfel încât să te descurci în cadrul unor discuţii cu necunoscuţi.
10. Alegerile tale sunt argumentate. Te-ai lovit până acum de situaţii în care au apărut conflicte, al căror fundament nu l-ai identificat.
11. Începi să călătoreşti. Doar acum, când te distanţezi de banii de acasă, începi să călătoreşti cu adevărat. Fugi, explorează, plimbă-te, zboară. Mergi într-un loc nou în fiecare an, fie că se află la 10 km de casă sau peste ocean. Este timpul tău, foloseşte-l cu inteligenţă.
12. Recunoşti că ai greşit. Ai învăţat că nu este nicio ruşine să admiţi că ai făcut o alegere proastă.
13. Simţi că poţi atinge orice obiectiv propus. Pentru că eşti tânăr, pentru că ai mai trecut prin situaţii similare, iar dacă nu, o vei pune ca experienţă nouă în CV.
14. Înveţi că tehnologia este în continuă schimbare şi că ştiinţa nu conteneşte să ne surprindă. Şi totuşi nu rămâi în urmă.
15. Cu iubirea? Acolo nu eşti încă expert. Pentru că tot dai greş, începi să crezi că aşa e normal. Şi poate că este, vei afla tu mai târziu.
16. Când te enervezi, încă ai impresia că doar celălalt a greşit. Dar la finalul zilei, mai reflectezi un pic la subiect.
17. Nu asculţi doar un gen muzical. Nu mai eşti rocker, rapper, sau orice altă denumire specifică. Pentru că ai înţeles că muzica e diversă. Că îţi place rockul clasic, dar muzica folk îţi încălzeşte sufletul. Că piesa de la radio parcă suna bine în maşină.
18. Te afli la congruenţa dintre adolescenţă şi maturitate. În traducere liberă: îţi asumi riscuri, chiar dacă ştii că ieşi în pierdere. Pentru că acum e momentul în care crezi în tine.
19. Spui că mâine te apuci de sală, dar ajungi, în funcţie de obiceiuri, la sala de mese, sala de lectură, sala de bowling. Îţi spui că începând de mâine schimbi tipul de sală.
20. Cuvântul „examen” nu te mai sperie.
21. Dacă eşti fumător, spui că o faci din plăcere. Tu ştii că ai început să fumezi când ţi-ai văzut prietenii făcând acelaşi lucru. Dar n-o să recunoşti, pentru că încă ai impresia vagă că tu ai dat startul chestiilor „cool”.
22. Începi să clasifici băutura preferată în ceva mai mult decât: blondă/ brună, roşu/ alb.
23. Crezi că ştii cine îţi merită încrederea. Şi câteodată chiar ai dreptate.
24. Ce am învăţat până la 24 de ani? Ştiu că nu ştiu nimic şi nici măcar asta nu ştiu. (Socrate)

sursă foto: https://rheacollections.com/

Taguri

Arhiva