Viața de student – satisfacții sau mâhniri?

Distribuie!

de Nicoleta Necșulescu

Cu toții știm că viața de student e pasul primordial pe care îl faci spre independență. Spun œ „independență” deoarece, la fel ca voi, am studiat aprig sensul acestui cuvânt. Și tocmai când te bucurai de susținere financiară totală sau oarecum parțială din partea părinților, iată că vine acea zi în care trebuie să urmezi o facultate, iar lucrurile se schimbă atât de tare încât nu le mai poți face față. Însă partea frumoasă e atunci când învățam să facem haz de necaz, deoarece ne lovim de primele adversități tipice vieții.

Studenția e considerată de majoritatea persoanelor ca fiind una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții. Este vremea când ne facem prieteni, când ne dezvoltăm atât pe plan personal, cât și profesional.

Studenții se confruntă cu o mulțime de dificultăți, iar rezolvările acestora devin din ce în ce mai dezamăgitoare. Pentru o bună parte din ținerii care intră la facultate, începutului primului an nu este deloc floare la ureche, însă nici prea înfloritor-alt mediu, alte reguli, altă locuință, alți oameni și o nouă viață.

Din punctul meu de vedere, căminul reprezintă o primă problemă cu o importanță destul de ridicată pentru un student. Numărul mare de persoane cazate într-o singură cameră nu îți permite să îți desfășori activitățile zilnice cu care ești obișnuit acasă.

O altă problemă se reflectă în bugetul studentului, raportându-ne la cheltuielile de cazare, masă, transport, precum și materialele de studiu. Pe lângă acestea, universitățile percep o serie de taxe care îi îngreunează traiul. Iată câteva informații despre cele de școlarizare – acestea reprezintă sumele pe care un student trebuie să le achite pentru a urma un program de studiu. Prin urmare, ele se aplică studenților care sunt la taxă, iar în cazul în care nu o plătesc la termen, aceștia trebuie să se supună conform regulilor. Pe lângă creșterile combatante ale taxelor de școlarizare, mai sunt atâtea taxe pe care trebuie să le achiți, încât problemele studenților pot deveni din ce în ce mai grave.

Credeați că asta e tot? Ei bine, nu! Găsirea unei locuințe poate fi considerată una dintre cele mai mari dificultăți întâmpinate de un student, deoarece în centrul orașului, cazarea devine din ce în ce mai impermisibilă. De asemenea, nevoia de a avea lângă ține cele necesare precum: parc, farmacii, magazine, biblioteci etc. e foarte mare, iar studentul din provincie, necunoscând locurile, se lovește de o treaptă destul de semnificativă în parcurgerea traseului de studenție.

Acestea fiind spuse, viața de student nu numai că reprezintă o etapă de inițiere, dar și una de maturizare. Totodată, ea înseamnă și bucurie. Oportunitatea de a-ți face noi prieteni, de a cunoaște locuri fascinante, dar mai ales de a învăța lucruri noi, îți dă posibilitatea de a-ți schimba permanent viziunea asupra întregii lumi. Viața de student nu a fost niciodată blândă, dar întotdeauna am știut să privesc partea frumoasă a lucrurilor- primul pas spre învingerea obstacolelor!

Sursa foto: wikimedia.com

Taguri

Arhiva