Stop corupției în căminele de la Politehnică!

Distribuie!

Text & Foto: Mihai Maruseac

Nota redactorului: Articolul prezintă opinia autorului, nu a revistei. GEN90 încurajează exprimarea liberă a opiniilor sub formă de articole; oricine este invitat să publice dacă are ceva de spus

Studenții UPB cazați în Regie au pornit zilele acestea un demers care poate fi comparat cu un strigăt puternic conținând mesajul din titlu. Este vorba de o pagină de Facebook și de acțiunile din jurul acesteia. Dar, să tratăm lucrurile pas cu pas pentru a nu risca o altă neînțelegere a subiectului, precum cea a lui zoso.

De ani de zile, contractele de studiu conțin obligativitatea efectuării unui stagiu de practică în cele 3 luni din timpul verii. Este un lucru foarte bun, atât ca idee cât și ca implementare, din punct de vedere al existenței unor oferte potrivite pentru această practică. Dar, unele lucruri nu sunt atât de roz cum ar trebui să fie. În special partea de cazare a studenților pe durata acestor stagii.

De câțiva ani de zile practica este doar pentru anul 3. Adăugând și micile excepții ale studenților de ani mai mici implicați în asemenea activități și, eventual, studenții de an mai mare ce le coordonează tot nu ajugem la o depășire a numărului de locuri de cazare alocat căminelor pe durata anului universitar.

Totuși. lucrurile nu stau așa. Problema este dată de faptul că în fiecare vară majoritatea căminelor se închid. Motivele enunțate țin mereu de eficiență și pot fi reduse ușor la o simplă frază: «nu are rost să păstrăm un cămin deschis pentru un număr prea mic de oameni». O logică perfect validă și o motivație destul de bună. Doar că acele cămine nu se închid oficial în niciun an. De fiecare dată rămâne cineva în ele pe durata verii.

Lucrurile au degenerat anul acesta. Știind situația din anii trecuți, foarte mulți studenți au încercat să obțină neînchiderea căminelor. Atât prin proteste și tratative cât și prin încercarea de a sta cât mai mult în camera de cămin alocată în octombrie anul trecut. Până ce s-au trezit cu facilitățile închise/tăiate luni dimineața. De voie, de nevoie, au plecat și s-au mutat, fiind acum cazați în camere de confort mult mai redus decât cele pe care le-au renovat din fonduri proprii după ce le-au obținut la începutul anului universitar.

Poate că nu s-ar fi întâmplat nimic și studenții ar fi închis iar ochii la aceste nedreptăți dacă nu existau un set de lucruri ciudate: doamna administrator din căminul P3 a făcut tot posibilul să-și ajute studenții să se mute mergând până la a-și însuși bunurile acestora sau a le arunca drept motivație și marți seara la intrarea în P5-P6 a apărut o listă – nesemnată de Rectorat sau Decanat, deci neoficială în mod teoretic –  cu 17 nume de studenți cărora le este permis accesul în cămin. Din acești 17 doar 3 sunt studenți ai Facultății de Automatică și Calculatoare căreia îi este repartizat căminul. Ceilalți sunt prietenii lor și jumătățile acestora. Tuturor celorlați studenți li s-a interzis intrarea în căminul respectiv pe motiv că au fost mutați în altul în timp ce P5-P6 se va închide pe durata verii. Oricum, niciunul din cei prezenți pe acea listă au stagiul de practică în contractul de studii, deci cazarea lor la tarif normal în cămin este oricum ilegală.

Din acest moment a început scandalul. Unii studenți sunt nemulțumiți că dreptatea este doar de partea celor implicați în Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (LSAC) – o organizație cu destul de multe probleme legate de modul în care reprezintă interesele studenților care nu fac parte din ea, cu destul de multe ilegalități la activ, ilegalități de care studenții s-au plâns pe bloguri sau semi-oficial dar nu s-a rezolvat nimic până acum. Alții sunt nemulțumiți că au fost obligați să se mute dintr-un motiv ce s-a dovedit a fi ireal. Ultimul grup este reprezentat de cei care sunt supărați pe modul în care reprezentanții lor motivează/argumentează cele întâmplate.

Întrebați cum de li s-a permis să stea în acest cămin, președintele și project-managerul LSAC au motivat acest lucru pe faptul că au sacrificat din timpul lor liber pentru a participa la diverse activități organizate de Rectoratul UPB. Se refereau la Polifest și evenimente similare la care au participat într-un număr mult mai mare studenții care au fost forțați să se mute în alte cămine. Desigur, mai există și un alt fel de implicare, pe baze politice – este cunoscut faptul că UNSR-ul (Uniunea Națională a Studenților din România), organizația mamă a LSAC-ului, este destul de implicată în acțiunile politice legate de PSD și Ecaterina Andronescu. Același răspuns a fost dat și de președintele căminului P22, momentan în afara țării dar tot membru în UNSR și LSAC.

O altă versiune a poveștii spune că membrii Ligii s-au luptat și că datorită lor facultatea are 2 cămine deschise (P16 și P22) pentru toată lumea. Locurile celor 17 au fost asigurate de un domn nenumit cu o influență mare, situat deasupra domnului Corocăescu – responsabilul pe partea socială a Regiei. Identitatea lui continuă să fie un mister pentru restul lumii.

În final, 2 studenți au reușit să vorbească cu Decanul Facultății de Automatică și Calculatoare și au obținut o serie de rezultate: se vor colecta toate plângerile studenților și se va încerca soluționarea lor, va exista o discuție între decanat și reprezentanții LSAC pentru a asigura o transparență mai mare a procesului decizional (și, implicit, a se garanta o reducere a nivelului de fraudă și corupție) și se va încerca să se vadă de ce asigurarea de acum 2 săptămâni a doamnei Andronescu conform căreia P3, P5 și P6 se vor închide complet pe durata verii nu a fost satisfăcută.

Între timp, situația este în continuare tensionată. Atât persoanele care stau ilicit în locurile din cămin cât și persoane care s-au manifestat mai virulent pe pagina asociată protestelor primesc telefoane și amenințări anonime.

Sperăm la o soluționare cât mai rapidă a situației și o pedepsire a persoanelor implicate în activități ilegale, atât pentru a se face dreptate cât și pentru a se descuraja asemenea practici în viitor. Oricum, se pare că aducerea la lumină în public a neregulilor duce la soluționarea acestor probleme, în ciuda grupulețelor de sceptici existente mereu în asemenea cazuri.

Să nu uităm și că USR (Uniunea Studenților din România, a nu se condunfa cu UNSR) și studenții de la Universitate au reușit să păstreze deschise toate căminele din Grozăvești vara aceasta. Desigur, acolo implicarea politică este mai infimă și reprezentanții studenților chiar au grijă de interesele studenților lor.

Taguri

Arhiva

6 Comments

 1. ASA CEVA
  August 10

  LSAC ar trebui sa se desfiinteze ! Inceputul ar trebui sa se numeasca: ORDINARUL SFETCU.

 2. Toma Petraru
  September 2

  Un punct de vedere foarte valid al autorului. Achesez la aceste pareri si consider ca acesta e doar inceputul. Sunt foarte multe nereguli ascunse sub pres de mafia rosie care a pus stapanire pe Politehnica. Baronii rosii fac acum tot posibilul sa pastreze tacerea, liniste la adapostul careia sa poata sa isi duca mai departe planurile marsave.

  Sub conducerea inteleapta a iubitei conducatoare, sobolanii rosii isi fac de cap, iar ca sa aiba timp sa isi faca de cap au dat putere fara margini unor indivizi obscuri, din randul studentilor. Niste ordinari, fara limite in ceea ce priveste marsavia de care pot da dovada, acesti asa zisi reprezentanti vor un singur lucru: sa faca bani, sa faca bani (nu repet inamplator) si sa creasca cat mai mult in functii ca sa poata apoi sa faca bani.

  Unii dintre acesti “lideri” se lafaie precum boierii de altadata in oficii luxoase din camine (P5-P6, P16) si au niste avantaje inimaginabile – burse, premieri, salarii, dar si spagile grase pe care le iau cu seninatate de la cei care i-au ales si pe care ii spoliaza fara mila, in timp ce acestia se scalda intr-un ocean de probleme.

  Sunt foarte multe de spus. Nici nu stiu cate pagini as putea umple daca m-as apuca sa scriu tot ce stiu. Am fost printre ei, am vazut ce pot si m-am retras dezgustat de indata ce am vazut de ce sunt in stare acesti oameni. Eu sunt un om simplu, am intrat in asociatiile studentesti din Poli si in PSD din convingere, dar doctrinele sunt astazi hartiile cu care se sterg la fund acesti sobolani dupa ce defecheaza, urmare a ospaturilor pe care le-au luat, ca niste hiene hamesite. Au mancat din amareala si saracia colegilor… Rusine !

 3. September 4

  Ar ajuta foarte mult să scrii ce poți scrie și să dai detalii.

 4. Toma Petraru
  September 7

  Draga Mihai,

  Iti multumesc foarte mult pentru oportunitatea de a scrie aceste lucruri. Trebuiau spuse odata si odata, nu e normal sa se intample astfel de aberatii care intr-un sistem liber nu ar exista.

  Problema cea mai mare este ca studentii nu sunt liberi cu adevarat. Manipularea e incredibila. Unul dintre profesorii din automatica, si-a infiltrat printe studenti o gramada de oameni, care ii duc la indeplinire planurile marsave. Momentan nu mai pot scrie, voi reveni marti cu dezvaluiri incredibile pe subiectul asta, lucrurile incep sa se precipite si sper ca nu voi avea de suferit prea mult.

  Am sa revin cu date concrete, nume, dovezi. Sper ca esti o persoana de incredere si nu esti aservit acestor indivizi. Studentii trebuie sa stie ce se intampla.

  Multumesc si revin cat pot de repede cu datele promise.

 5. September 7

  Am vorbit de câteva ori împotriva unor profesori prea comuniști de la noi, mai am și acum pe blog/FB articole de felul ăsta. Oricum, nu mai sunt în țară acum așa că nu mă pot atinge și nici nu fac parte din planul unuia din ei. Poti să-mi dai mail pe mihai dot maruseac at gmail cu detaliile și poate ieși un articol nou, anonimizat dacă e necesar.

 6. Toma Petraru
  December 17

  Discutia de aici e foarte intelectuala si e o adevarata placere cand ai de a face cu intelectuali, mai ales de talia colegilor de mai sus care dezbat cat de serios e Marius Maruseac. O asemenea orgie intelectuala nu am mai vazut de la Stii si castigi, editia a 47a din 1998.

  Problema mea este insa alta si am nevoie de ajutor. Eu vad meciurile acestea intr-un local din regie (nu dau nume), o berarie selecta si de lux. Problema este insa ca in aceasta berarie meciul e dat foarte tare (ca volum) si surzesti la propriu daca vezi tot meciul (nu mai vb de prelungiri !). Ei tocmai de la aceasta chestiune au izvorat toate problemele mele. Am fost sa rog pe cineva de la bar sa dea mai incet volumul, dar respectivul l-a chemat pe patron, un anume John, care m-a injurat si impreuna cu malacii de la paza m-au tras in bucatarie si mi-au spus ca acum le datorez bani pentru ca i-am deranjat, si ori platesc, ori ma bat, ori muncesc pentru el. Cum nu aveam 20.000 euro cat mi-a cerut si nici bataie nu am vrut, de 6 luni lucrez pentru acest om. Mananc doar la localul lui si ma obliga sa dorm intr-o camera din regie pe care o obtine contra spaga in mancare in local data unui anume Marius Maruseac, de la Universitatea Politehnica. Ce pot sa fac ? Sunt un sclav in timpuri moderne. Acum tastez de pe mobil cat fierbe ciorba ! Va rog sa ma ajutati, vreau sa fiu liber din nou.

Comments are closed.