Addicted to Facebook

Distribuie!

de Greta Bogdan

Există foarte multe studii cu privire la timpul pe care ni-l petrecem dormind într-o viață, sau cel alocat diverselor activități cotidiene- însă puține lucruri am citit despre timpul petrecut (aș spune mai degrabă pierdut) pe Facebook. Asta ar trebui să fie principala preocupare a cercetătorilor în ziua de azi. Foarte mulți dintre noi muncim în fața computerului și ne relaxăm tot în același mod. Bineînțeles, n-ai nevoie să fii specialist ca să realizezi cât de mult îți poate afecta acest lucru –în primul rând sănătatea mentală- și mai apoi viața personală.

Am ajuns la concluzia aceasta analizându-mă chiar pe mine. Dimineața, alături de cafeaua fierbinte, e o plăcere nevinovată să deschizi laptopul pentru a asculta un playlist bun, sau pentru a citi ultimele postări din news-feed-ul de pe Facebook. Și, făcând asta zilnic, devine un adevărat viciu.

Da, cred că FB e un viciu care ne afectează diferite aspecte ale vieții, la un moment dat. În primul rând, simți nevoia de exprimare și afirmare, nevoie care vine  în raport cu ceilalți utilizatori. Pozele noastre trebuie să fie cele mai reușite, cele mai expresive (bineînțeles că asta nu le iese tuturor), trebuie să transmită cele mai multe lucruri; status-urile trebuie să primească cât mai multe like-uri; în principiu, prietenii noștri trebuie să vadă doar acele lucruri pe care noi dorim să le vadă și care ne pun în avantaj față de ei. Ei bine, cu atâtea griji, cu greu de mai dezlipim de monitor și încercăm să facem lucruri utile pentru propria persoană.

Ziceam că și eu am căzut în capcana Facebook-ului. Și, sincer, mi-a fost destul de greu să pun în practică ceea ce conștientizam deja de mult: că 50% este o pierdere de timp. Da, știu, nu pot să vindec pe nimeni de această “boală” până la urmă, decât cu un tratament intensiv: ieșiri dese cu prietenii, lecturarea cărților preferate, treburile prin casă, și lista poate continua.

Am petrecut câteva zile în preajma unor persoane dragi pe care nu le-am văzut de mult. Și…atât de frumos a trecut timpul, încât am și uitat de existența tehnologiei, de check-in, de tagg și alte anomalii ale vieții. Mi-am dat seama că dând scroll-uri toată ziua nu îmi îmbogățește cultura sau nu îmi face starea de spirit să fie mai bună. Dacă îmi umplu mintea cu alte lucruri frumoase, simt nevoia- din ce în ce mai mică- de a pierde timpul pe internet.

În următoarele zile mi-am propus, pe lângă mersul la redacția unde voi avea un intership, să ies cu bicicleta, să prelungesc lecturile facultative și să renunț a mai face parte din categoria pasivilor pe Facebook, care cred că vor trăi într-atât, încât vor avea timp pentru toate celelalte lucruri frumoase care se petrec doar în realitate.

Taguri

Arhiva