Prejudecățile omenești

Distribuie!

de Florentina Necșulescu

Să începem cu o întrebare banală: Există vreo explicație pentru care stereotipurile și prejudecățile se întâlnesc la tot pasul, deși majoritatea persoanelor se declară total împotriva lor?

Ei bine, ne putem gândi la faptul că oamenii emit prejudecăți inconștient. Dar oare poate fi posibil acest lucru?  Personal, sunt total împotriva acestei afirmații. Oamenii nu pot exprima prejudecăți față de o persoană sau un grup de persoane decât în cazul în care au deja o părere preconcepută, uneori nefundamentată și chiar eronată, referitoare la diversele categorii: sex, religie, rasă, știință, vârstă etc.

Prejudecățile au, de obicei, o conotație negativă, ceea ce duce la crearea conflictelor. Să luăm un exemplu care ilustrează perfect acest lucru – persoanele de culoare. În trecut, majoritatea oamenilor tindeau să îi diferențieze, uneori să îi claseze într-o ierarhie ușor inferioară – clasa de jos a societății. Astăzi, lucrurile nu s-au schimbat prea mult, însă o mare parte din oamenii marginalizați odată, au reușit să rupă gândurile și prejudecățile din mințile celor care obișnuiau să își facă „scenarii” legate de aparența unei persoane la un anumit grup.

Putem vorbi aici despre mentalități diferite? Oamenii întotdeauna își formează reprezentări proprii, însă opiniile și prejudecățile sunt, de cele mai multe ori, formate fără o examinare atentă a datelor despre grupul social. Instrumentele de influențare au propria lor contribuție. Factorii sociali, educaționali și de mediu, au cea mai mare influență asupra dezvoltării conceptului de prejudecată, îndrumând indivizii spre calea conceperii părerilor incorecte.

Prejudecata afectează grav oamenii, însă cu toate acestea, nimeni nu se dă înlături când vine vorba să judece o persoană. Mi s-a întâmplat de nenumărate ori să văd o simplă persoană pe stradă și, indiferent de faptul că nu știam prea multe lucruri despre ea, felul în care arată m-a făcut să o introduc într-o anumită categorie, din care probabil făcea parte sau nu. Această probabilitate denotă faptul că ființa umană, mai înainte de toate, încearcă să își formeze diferite interpretări, înainte de a trece la actul de cunoaștere.

Nu știu dacă o examinare mai atentă a lucrurilor și în special a comportamentelor ar scăpa lumea de prejudecăți, însă cu siguranță conflictele cultuale s-ar diminua progresiv. Vorba lui Mark Twain: „De nimic nu se leapădă omul mai greu decât de o prejudecată!”

Sursa foto: “No sexism racism homophobia” by Kurt Löwenstein Educational Center International Team from Germany – ws’08 (21). Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons 

Taguri

Arhiva