de Raluca Fătu
Dincolo de viața colorată și plină de suspans pe care o trăiește orice român, există în rutina zilnică a telespectatorului pauzele în care sunt prezentate ingenios reclamele publicitare. Cum ar fi să ne imaginăm măcar o zi în care activitățile noastre să decurgă în funcție de sloganuri sau fraze pe care le auzim în scurtele filmulețe mai mult sau mai puțin convingătoare?
Dimineața este cel mai urât moment al zilei, cel mai greu și parcă imposibil de făcut este să te ridici din pat. Sună alarma enervantă, o oprești și te minți că mai poți rămâne întins puțin. Parcă un minut ai mai sta cu ochii închiși, dar ce să vezi? Un minut se transformă de cele mai multe ori în jumătate de oră. Așa că te ridici bulversat din pat și încerci să te aduni și să ieși cât mai repede din casă. Gata! Ești convins acum că trebuie să-ți schimbi soneria de la alarmă și că prietenii aveau dreptate când îți spuneau: „Alege ce-ți sună bine!“
Ai întârziat deja, iar traficul este infernal. Mașinile abia se mișcă pe lângă tine, iar autobuzul parcă a împietrit. Regreți că nu ți-a trecut prin cap să iei metroul spre serviciu în dimineața asta. Dar cum era să te gândești la așa ceva? Doar ai ratat micul dejun și nu apucat să mânânci cereale cu laptele care „te deșteaptă de dimineață“. Tot ca ieri ai rămas!
Dar stai! Tocmai ți-ai amintit că mai ai în ghiozdan, pe lângă pachetul de țigări, două bidinele, un amărât de laptop și portofelul gol, cutia de vopsea pe care ai folosit-o ieri la ultimul tău client. Și nu știe nimeni mai bine decât tine că dacă „te grăbești? Oskar Cremă. Dai un strat și-ai terminat!“ Imediat cum ai vopsit autobuzul s-a terminat cu așteptarea și ai ajuns la muncă, cu doar o oră întârziere.
Ajungi la sediul firmei și dai ochii cu șeful care te privește cu dezgust. Iar ai întârziat, iar o să bagi aceeași scuză imbecilă pe care o folosești de fiecare dată când ești în încurcătură. Dar astăzi e diferit pentru că tocmai mânânci o „Eugenia. Originală pentru emoții originale“ și reușești să legi alte cuvinte în afară de „a trebuit să stau cu copilul acasă“. Oricum toată lumea știa că nu ai copii, nici măcar nu ești căsătorit! Ești sincer și eviți scuzele penibile. Îți aprinzi o țigară și-i povestești șefului tău cum a decurs întreaga dimineață, vorbiți, iar tu crezi că el te înțelege. Erai sigur că „unele lucruri au nevoie de mai multe explicații“ așa că o mică povestioară nu strică. Ești aprobat, bătut pe spate și într-un final îmbrățișat. Nici nu îți vine să crezi că a funcționat, te-a crezut și ai scăpat. Dar îți vezi colegii zâmbind răutăcios pe lângă tine și realizezi că urmează să pleci acasă imediat și că „prietenii știu de ce“. Chiar dacă „unele lucruri au nevoie de mai multe explicații“ tu chiar nu vrei să le mai auzi. Realizezi unde se va ajunge și vrei să-ți scutești șeful de la cearta pe care urma să o primești.
Ieși afară din clădire amețit și confuz. Nu ai știut că de la „find the rainbow“, prin care mintea îți este bombardată de fel și fel de culori și forme care îți provoacă greață, urmează „taste the rainbow“ atât de repede. Pentru că nu îțî poți stăpânii emoțiile și vomiți în mijlocul străzii fără a mai putea controla nimic. Te resemnezi într-un final, te aduni pe cât se poate și mergi spre casă. Până la urmă nu ai ce face, respiră și ascultă-l pe Christian: „trăiește vacanța“!
Sursa foto: Wikimedia.org