Marijuana, flancată de mit și dezinformare

Distribuie!

de Mihai Niță

De curând, adevarul.ro a publicat un articol intitulat Mărturiile unui dependent: „Marijuana mi-a şters amintirile, mi-a furat viaţa”. Pe scurt, este vorba despre un tip, Cătălin, care s-a apucat de fumat marijuana la 14 ani și, în cuvintele lui, a devenit „dependent” la scurt timp. Acum în vârstă de 21 de ani, Cătălin dă vina pe marijuana pentru experiențele lui ulterioare cu ketamină, cocaină și ecstasy, traficul de droguri, problemele cu legea, degradarea relațiilor cu prietenii și familia, pierderea unor facultăți mintale și… cam orice alt eșec din viața lui de când a tras primul fum și până în prezent.

Povestea lui Cătălin este alternată de observațiile moralizatoare ale unui medic psiholog și de exagerările autoarei.

Concluzia la care cititorul trebuie să ajungă e simplă: consumul de marijuana creează dependență și duce către eșec social. Altfel spus, marijuana este un drog periculos ce nu trebuie, sub nicio formă, legalizat.

Adevărul e altul: marijuana este un drog recreațional și nu există date statistice care să sugereze ca acesta creează dependență la scară largă. Doar un procent foarte mic dintre consumatori ajunge să dezvolte o dependență și asta numai în corelație cu alte probleme psihologice deja existente la cei în cauză. Alt fapt de reținut este că nu există supradoză de marijuana. (Surse: 1, 2, 3)

Autoarea articolului omite să precizeze că experiența lui Cătălin poate fi privită și din alt punct de vedere: spre exemplu, a da vina pe consumul de marijuana poate fi doar o justificare menită să atenueze nereușita. Motivele reale ale nereușitei lui pot fi pur personale și, în consecință, mult mai greu de suportat moralmente.

Tranziția de la marijuana către alte droguri mai puternice nu este o axiomă. Marijuana nu este un drog catalizator/gateway drug. (Sursa: 1)

De la consumul ocazional de marijuana până la traficul de droguri este un drum lung pe care nu te obligă nimeni să-l parcurgi.

Încălcarea legii este o decizie personală.

Degradarea relațiilor cu cei apropiați poate avea numeroase alte cauze. În cazul de față pubertatea și dorința de autonomie aferentă formează o explicație la fel de plauzibilă.

Pierderea unor facultăți mintale poate rezulta și din lipsa exercițului. Dar cel mai probabil ecstasy-ul, ketamina și cocaina au ceva de a face cu asta.

Per ansamblu, articolul este o încercare prost-documentată de înfiera consumul de marijuana: nu sunt citate studii asupra efectelor marijuanei, este folosită autoritatea unui singur psiholog pentru a aborda problema dintr-un singur unghi (cel convenabil, evident) și tonul general al textului este unul emoțional.

Daca-l plasăm într-un context mai larg, articolul poate fi o reacție la valul recent de legalizări din SUA și America de Sud.

Cultural vorbind, conservatorismul încă are forță morală în România iar comportamentele deviante precum consumul de droguri (fie ele și recreaționale) sunt tratate, cel puțin declarativ, cu toleranță zero. Din acest motiv, sunt şanșe să existe un public destul de larg și foarte receptiv la mesaje de tip condamnare precum cel din articolul discutat.

Din păcate, adoptând o poziție mulțumitoare cititorilor săi, adevarul.ro a sacrificat buna informare.

Bonus 1: Apropo de buna informare, pe site-ul Kanal D a apărut un articol alarmist despre efectele consumului de marijuana. Se pare ca sursa articolului fusese o farsă care a circulat o perioadă destul de îndelungată pe internet.

Bonus 2: Acum 60 de ani, o reacție la fel de vehementă la consumul de marijuana producea și mass-media americană.

Bonus 3: Un infografic pe subiect.

*Articolul de față nu promovează consumul de droguri ci descurajeaza dezinformarea mediatică.

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva

2 Comments

  1. Celcareuraste
    March 14

    Foarte, foarte elegant articol. E greu sa abordezi tema asta fara sa spui direct ca esti pro legalizare, sau chiar pro consum, as a matter of fact.
    Felicitari!

  2. Mihai Nita
    March 14

    Multumesc!

Comments are closed.