Marea nu e coşul de gunoi al românilor

Distribuie!

Visezi să mergi la mare tot anul, să îţi afunzi picioarele în nisip, să înaintezi în larg înotând în apa caldă şi limpede a mării, să te simţi bine şi să petreci cât mai mult timp ascuns în spuma valurilor, ignorând soarele arzător şi briza răcoroasă.

Ceea ce ar trebui să fie o vacanţă plăcută, se transformă într-o aventură în clipa în care ajungi să îţi pui picioarele în nisip. Un ştiulete aici, mucuri de ţigară pe tot atât de multe câte scoici sunt, sticle, pahare goale, deşi între fiecare zonă despărţitoare există containere de gunoi. Partea cea mai proastă este că starea apei nu diferă prea mult, găseşti orice vrei şi mai ales, ce nu vrei.

Articolul acesta nu este despre mizeria pe care o găsim la mare, ci aş vrea să spun câteva gânduri referitoare la ce putem face pentru ca vacanţa noastră la mare să fie relaxantă şi nu o excursie în lumea gunoaielor.

Ca prim gând, o idee bună ar fi să ne luăm o punguţă mică cu noi. Nu se ştie niciodată când vom avea nevoie de ea. Astfel, în cazul în care avem nevoie de şerveţele sau nu ştim unde să punem ambalajul de la îngheţată, să avem mereu un loc pentru ele.

Un alt sfat este acela că ar trebui să nu intrăm în apă cu porumbul vândut de negustorii ad-hoc care strigă pe plajă „porumbelul fierbinte face fete fericite” sau cu berea rece luată de la terasele din apropiere. Ar fi bine să nu consumăm niciun fel de produse alimentare vândute pe plajă, dar dacă tot le cumpărăm, putem să le consumăm pe şezlong şi apoi să umplem paharul cu nisip ca să nu poată fi luat de vânt şi ştiuletele pus pe un serveţel într-un loc unde nu bate vântul foarte tare. Desigur, la final, nu le vom lăsa acolo, aceasta este doar o metodă simplă pentru ca produsele să nu mai ajungă în mare.

Tot paharele pot deveni găletuşe pentru un viitor castel de nisip. Turnuri înalte şi subţiri vor face pe copii fericiţi şi astfel veţi utiliza paharele şi pentru altceva decât băut. Desigur, după ce terminăm de construit, luăm paharul şi îl punem în tomberonul pentru plastic.

Odată ajunşi la scăldat, realizăm că de la atâta bere avem nevoie la baie. Ar trebui să ştiţi că marea nu este o toaletă publică şi dacă pe voi nu vă deranjează să înotaţi în apa murdărită de voi, poate ar trebui să vă gândiţi cum ar fi dacă altcineva ar face acelaşi lucru cu tine prin preajmă.

Trebuie să învăţăm să respectăm plaja şi chiar dacă alţii nu fac asta, noi putem să facem schimbări mici care poate odată vor face diferenţa. Cu toţii vrem o plajă şi o apă curată, trebuie doar să nu uităm să păstrăm curăţenia.

Text & foto: Ariadna Drăgolici

 

Taguri

Arhiva

4 Comments

 1. Yoyoyo
  August 23

  Ar trebui sa sti faptul ca nu ai unde arunca ce ai cunsumat…cosurile de gunoi dau pe afara si, asa raman cu saptamanile…In Romania ne purtam dupa cum ‘dicteaza’ statul,si cum oamenii care ar trebui sa ne faca mai civilizati nu dau 2 bani…noi cum am putea fi la noi in tara? Statul isi bate joc de noi,iar noi ca niste inteligenti pe cine sa ne razbunam?tot pe noi,desigur.

  Daca ar fi un cos de gunoi LIBER la fiecare 10 20 metri nu ar mai fi asa mizerie..nu zic, ca nu se gaseste vrun ‘cantaret’ sa arunce el pe jos ca asa i se “ridica” lui dar totusi ar fi mai multa curatenie…romanii cand se duc in strainatate nu isi permit sa arunce pe jos,de ce? sunt sigur/a ca sti raspunsul.

  Concluzie? Pur si simplu nu le/ne pasa… sunt/suntem niste nesimtiti care traim/traiesc in acest mediu poluat.Inteleg foarte bine frustrarea ta dar,problema este pusa gresit,nu de aici trebuie inceputa curatenia ci din alta parte…dar nu o sa se intample niciodata deoarece ne-am obisnuit,am crescut.am respirat in acest mod.

  Sper ca ai inteles ce am vrut sa spun.

  Nu curatenia este problema…nici pe departe.

  • Nita Mihai
   August 23

   Tin sa te contrazic. Daca stii dinainte ca toate cosurile de pe plaja sunt asa cum sunt, nu te opreste nimeni sa consumi ce ai de cosumat si apoi sa pui resturile intr-o punga si la intoarcerea spre hotel/pensiune sa gasesti un tomberon sau ul alt cos unde sa le arunci.

   Nu e un lucru greu. A da vina pe “cei de mai sus” e doar o metoda de a pasa responsabilitatea. Daca esti asa convins ca “ei” nu vor face nimic si nu se va schimba vreo ceva pornind de la “ei”, atunci asta e inca un motiv in plus ca sa faci tu.

   • Yoyoyo
    August 25

    Din pacate, nu ai inteles nimic din ce am spus eu si, nu am de gand sa iti explic.

 2. Ariadna
  August 31

  Eu am fost acum trei saptamani la mare in Mamaia si in Eforie. am vazut ca exista cosuri de gunoi si chiar daca sunt pline, mai exista loc, mereu mai este loc. Solutia cea mai buna ar fi sa iei o punguta cu tine.
  Autoritatile au partea lor de vina, dar faptul ca tu arunci stiuletele in mare nu devine vina nimanui, ci a ta personal.

Comments are closed.