Imagine şifonată – partea a III-a – Modern, Contrar şi Veridic

Distribuie!

de Mihai Lazăr

Am vrut ca partea a 3-a a acestui articol să fie referitoare la taxe, impozite, salarii, pensii şi bugete, dar mai amân puţin ideea pentru că mediul politic m-a luat prin surprindere din nou.

La şcoală am învăţat că atunci când vreau să aduc o critică să încep cu partea pozitivă, aşadar mă simt obligat să felicit Guvernul României pentru că din puctul meu de vedere a luat o decizie bună în urma scandalului CNADNR, astfel directorul acestei instituţii a demisionat iar premierul a atras atenţia că şi ceilalţi membri implicaţi în scandal ar trebui traşi la răspundere.

Să revenim la zumzetul din prezent. Raportul pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare(MCV) dat de Comisia Europeană(CE). Este un scandal brutal la televizor pe marginea acestui raport, toţi au o părere în funcţie de coloratura politică, deci raportul este ori unul prost ori unul bun, prea puţini oameni ne dau o părere obiectivă.

Potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al CE, Mark Gray, România îndeplineşte condiţiile pentru intrarea în spaţiul Schengen, s-au făcut progrese în ceea ce priveşte recomandările, dar mai sunt încă lucruri de făcut. În traducere mai simplă: suntem pe drumul bun, dar mai avem de muncit. Domnul Gray a mai lăudat şi buna comunicare între Comisia Europeană şi Guvernul României, ceea ce în opinia mea este un lucru cât se poate de bun.

Ei bine…am văzut vehiculate, astăzi, în presă câteva puncte negative din acest raport MCV şi aş dori să le discut puţin într-o formulă simplă. Acestea ar fi următoarele:

1. Demiterea miniştrilor cu probleme de integritate – adică o referire făcută direct în sensul respectării rapoartelor Agenţiei Naţionale de Integritate. Dar în acest caz eu mă întreb unde este propria noatră responsabilitate? Chiar este nevoie să vină CE să ne spună că nu e bine să avem miniştri cu probleme? În mod formal poate că este nevoie de aşa ceva, dar la nivel informal nu cred că imaginea României se propagă prea bine, mai ales pe plan extern şi mai ales în rândul investitorilor.

2. Demisia membrilor Parlamentului cu probleme de incompatibilitate – am mai tratat pe scurt acest subiect şi în articolul precedent. La fel ca la menţinuea de la punctul 2, este o propunere bună, este normal să nu avem parlamentari incompatibili. Dar iar vin să atrag atenţia asupra unui lucru şi anume de ce au fost lăsaţi să candideze? Vedem în prezent scandalul de la Slatina în legătură cu alegerile pentru primarul municipiului, mai precis unul dintre candidaţi a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie săvârşite fix în Primăria Slatina. În opinia mea astfel de recomandări din partea CE şi astfel de scandaluri, precum cel de la Slatina, ar dispărea dacă într-adevăr politicienii şi doar ei ar manifesta un interes real pentru munca în folosul societăţii.

3. Revizuirea standardelor existente(…)împotriva exercitării de presiuni nejustificate şi a recurgerii  la acte de intimidare de către mijloacele de informare în masă asupra sistemului judiciar şi a instituțiilor implicate în combaterea corupției – adică mass-media agresează instituţiile care ar trebui să combată corupţia. Unii oameni de pe la diverse emisuni au tratat acest subiect ca pe o dorinţă din partea CE de a îngrădi libertatea presei. Poate fi interpretat şi aşa, sigur, libertatea presei trebuie să fie deplină şi respectată pentru că aceasta joacă un rol social extrem de important. Dar să vedem puţin mai adânc problema, CNA are la dispoziţie toate pârghiile pentru a sancţiona eventuale abordări ilegale, neetice şi imorale din partea televiziunilor(vezi cazul OTV care a fost închis şi alte amenzi acordate posturilor TV şi radio). Dec, cine ne opreşte să facem reglementările aferente? De ce trebuie să ne spună CE că mass-media din ţara noastră trebuie să aibă un cod de conduită etică?

Per total, găsesc imature precizările făcute în raportul MCV, dar totodată reale. Ele reflectă de fapt gradul de implicare al persoanelor responsabile cu rezolvarea unor astfel de probleme. Părerea mea este ca în România există corupţie în primul rând pentru că aceasta este acceptată de o mare parte dintre români şi pentru că nu există o cultură a interesului public, fapt datorat contextului social distrus în urma mişcărilor populare din decembrie 1989 şi celor care au urmat.

Nu găsesc benefic în niciun fel faptul că trebuie să vină CE să ne spună ce este în neregulă la noi în ogradă. O ţară modernă, condusă de oameni responsabili ar trebui să îşi rezolve singură problemele.

Una peste alta, imaginea României are de suferit de pe urma ultimului raport MCV, mai ales pe plan extern, chiar dacă suntem lăudaţi pentru anumite progrese. Problemele menţionate în acest raport sunt unele cu gravitate mare.

Raportul MCV poate fi vizualizat aici.

Sursa foto: wikimedia.org

Notă: Acest articol prezintă opinia autorului. GEN90 încurajează exprimarea liberă a opiniilor, indiferent de ideologia politică și nu răspunde pentru opinia autorilor.

Taguri

Arhiva