Iluzia ascensiunii sociale în romanul balzacian (Recenzie)

Distribuie!

de Raluca Oana Bobei

Honoré de Balzac este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori francezi ai secolului al XVIII-lea, renumit pentru stilul realist, romanele psihologice și fantastice pe care le-a creat. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale este colecția de volume numită „Comedia umană”.

În romanul „Istoria măririi şi decăderii lui César Birotteau” acțiunea se petrece la începutul secolului al XIX-lea și îi are drept personaje principale pe membrii familiei Birotteau: César Birotteau, proprietarul uneia dintre cele mai renumite parfumerii din Paris, Regina Trandafirilor, Constance, soția, și Cesarine, fiica celor doi. Această familie, ajunsă de curând în rândul micii burghezii, este nevoită să înfrunte problemele care apar pe parcursul vieții, dar mai ales consecințele apărute în urma ascensiunii sociale.

César provine dintr-o familie de țărani, dintr-o localitate mică și ajunge la o vârstă destul de fragedă la Paris. Acesta își încearcă norocul în diferite locuri, însă reușește să îi câștige încrederea, prin onestitatea sa și prin dorința de lucru, lui Roguin, primul proprietar al parfumeriei. Césare se îndrăgostește de Constance, care lucrează la o pescărie din apropiere și o cere în căsătorie la scurt timp. După mulți ani de muncă în serviciul lui Roguin, César va primi parfumeria și îi va da denumirea de Regina Trandafirilor. În acest timp, îl angajează ca ajutor pe du Tillet, un tânăr muncitor dar dornic să parvină. Acesta însă dezvoltă o pasiune pentru Constance (care îl refuză) iar mai târziu își va dori să o ia în căsătorie pe Cesarine pentru zestre. Deoarece trezise suspiciunea Constancei prin avansurile făcute, aceasta l-a convins pe César să îl concedieze pe du Tillet, care va păstra o vendetta personală, dorind să distrugă familia parfumierului.

Romanul are mai multe morale. Una dintre ele ar putea fi sintetizată prin proverbul „Nu te întinde mai mult decât îți este plapuma”. Din păcate, César a făcut exact invers. Amețit de puterea banilor şi de dulcegăriile cunoscuților, începe să își dorească mai multe decât era în stare și să cheltuiască mai mult decât îl ținea buzunarul. Asta ar fi fost prima greșeală, însă este urmată de altele care vor aduce sfârșitul Reginei Trandafirilor și odată cu aceasta, sfârșitul zilelor fericite din familia Birotteau.

César este un om simplu, care nu a trăit în lumea burgheză. El se avântă cu toată puterea într-o lume pe care nu o cunoaște. El nu știa că ascensiunea aduce nu numai beneficii, dar și greutăți, pe care nici el, nici soția lui, nu le întâlniseră până atunci.

Prin acest roman, Balzac descrie într-un mod extrem de clar viața micii burghezii din acea perioadă. În afară de faptul că reușește să atingă acest detaliu, portretizează uimitor natura umană, cu toate calitățile și defectele care se găsesc în caracterele personajelor. Nu este un roman în care personajul principal are un sfârșit avantajos, doar pentru că este onest, muncitor și darnic. Nu este un roman în care calitățile personajelor sunt supraapreciate. Este un roman în care personajul principal este invidiat, judecat pe nedrept și de care se profită până la sfârșit, din cauza naivității sale. Pentru că un om onest va fi întotdeauna un pic mai naiv decât un mincinos. Totuși, César nu va muri sărac.

Acțiunea se desfășoară limpede și este construită, în mare parte din descrierile caracteristice lui Balzac. Fără prea multe dialoguri, dar cu pasaje descriptive care se întind liniar pe cel puțin cinci pagini, romanul te ține captiv până la sfârșit. Deși este vorba de un subiect simplu, cu personaje simple și cu o acțiune simplă, romanul te ține cu sufletul la gură. Fără artificii literare, fără drame de neurmărit și fără o acțiune nemaiîntâlnită, ceva te ține acolo.

Deși desfășurarea acțiunii este previzibilă, nu simți nevoia să te oprești. Autorul are un anume fel de a te lega de personaje și de a empatiza cu ele, încât ajungi să dezvolți o relație imaginară cu ele și îți transmite nevoia să îl mai citești încă o data doar pentru a te reîntâlni” cu personajele.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva