de Mihai Niță
Faceți cunoștintă cu Iulian Capsali. Nu vă spune nimic numele? Nu vă faceți griji, n-ați ratat nimic. El este un proaspăt candidat independent la alegerile europarlamentare din mai. Tocmai a reușit să strângă semnăturile necesare intrării în cursa pentru un scaun în Parlamentul European și vrea să vă reprezinte interesele dacă îndepliniți următoarele condiții: creștin convins, familist înfocat, ultraconservator, naționalist, antioccidental, homofob sau, nu surprinzător, toate variantele de mai sus.
Dar nu mă credeți pe cuvânt. Să lăsăm imaginile să vorbească:
Prea multă informație neverificată transmisă prea repede? Fundalul sonor și efectele vizuale îngreunează gândirea critică? Nicio problemă. Să-i fragmentam mesajul.
(trecând peste introducere)
1.„Familia lărgită oferă o întreagă gramatică socială în care un copil crește și pe care îl structurează, îi oferă modele”
Teoretic vorbind, e un truism. Practic, e un deziderat. Dacă aruncăm un ochi pe statistici descoperim că:
- 60% din populație este tolerantă față de comportamentele violente în cadrul familiei;
- 75% dintre cazurile de violență domestică nu sunt raportate;
- la fiecare 30 de secunde o femeie din România cade victimă violenței domestice;
- cel puțin un copil din zece este victima unei forme de violență, conform unui recensământ social realizat de UNICEF pe 120.000 de gospodării din România;
- zilnic, până la 7 cazuri de abuz asupra copilului sunt înregistrate la Telefonul Copilului, anul trecut înregistrându-se peste 100.000 de sesizări, dintre care peste 5.000 dintre cazuri au necesitat, pe lângă consilierea şi monitorizarea continuă a specialiştilor asociaţiei, şi intervenţia instituţiilor abilitate.
Mai multe date aici: 1, 2, 3, 4, 5
Iulian Capsali apără familia tradițională creștină și îi glorifică valorile și beneficiile. Putem cădea de acord că cele mai multe familii din România au forma tradițională (doi soți heterosexuali) și că cele mai multe dintre acestea sunt creștine (luând în considerare procentajul imens de cetățeni care se autoidentifică creștin ortodocși).
Întrebarea e previzibilă: considerând datele statistice de mai sus, ce „valori” și „beneficii” apără mai exact domnul Capsali?
Tipic, faptele reale care incomodează narațiunea despre legendara „familie tradițională” sunt băgate sub preș. Vorba aceea: don’t let the truth get in the way of a good story.
Sigur, nu toate familiile tradiționale sunt așa, dar nu are rost să fim ipocriți și să pretindem că totul e perfect.
2. „(modele n.r) ceea ce o pseudofamilie cu doi tați sau două mame care cresc copii adoptați nu o să poată oferi niciodată”
Fals. Există studii făcute de instituții acreditate și mărturii ale unor adulți care au crescut în familii cu parinți de același sex care infirmă total afirmația. Mai multe aici și aici.
Pe de altă parte, apropo de modelele oferite de familia tradițională românească: 73,68% dintre cazurile de abuz asupra copilului au loc în familia naturală sau în familia extinsă, iar dintre abuzatori, pe primele locuri sunt mama (27,09%), ambii părinţi (22,40%) şi tata (19,41%).
3. „această construcție artificială (familia cu parinți gay) nu poate duce decât la alienarea copiilor.”
Fals, din nou. Am adus argumente mai sus de ce, dar trebuie neapărat să lămurim ce e cu sintagma „construcție artificială”.
Dacă cercetăm un pic istoria familiei, descoperim că familia este un construct social a carui definiție a fost destul de flexibilă de-a lungul timpului. De la libera asociere sexuală între primii hominizi (inexistența familiei) trecând prin familiile extinse ale societăților de vânători-culegători/agricultori, familiile nucleare ale societății industriale, familiile atomizate ale societății contemporane, lucrurile s-au schimbat destul de mult. Nu există niciun motiv pentru care să nu ne așteptăm la continuarea schimbărilor, cu atât mai puțin atunci când unicul argument, „ordinea morală divină și imuabilă”, pălește în fața evoluției familiei în ultimii 10.000 de ani.
4. „Datorită direcțiilor deja trasate în Parlamentul European, țările membre, inclusiv România, vor trebui să își adapteze legislația și să accepte standardele duble. Acordarea libertății de exprimare și manifestare nelimitată pentru comunitatea homosexuală și restrângerea libertății de exprimare și manifestare a celor care adoptă o morală creștină sau pur și simplu o morală conform firii umane.”
Sigur, Occidentul opresiv se face vinovat că ne instigă la mai multa toleranță și la mai puțin bigotism. Nu-i creștinește.
Mai mult, dacă o minoritate (i.e LGBT) primește nişte drepturi și libertăți care o aduc pe picior de egalitate cu majoritarii, se cheamă că majoritarilor le este „restrânsă libertatea de exprimare și manifestare”. Interesant. Asta ar însemna că în toate statele americane în care casătoria cuplurilor gay și posibilitatea adopției de către acestea au fost legalizate, dreapta creștin-conservatoare a fost redusă la tăcere… hmmm, nu.
5. „Suntem o țară creștină, iar acest lucru trebuie afirmat în Parlamentul European.”
Nu, nu suntem o țară creștină. Suntem un stat *secular* cu o populație majoritar creștină.
Încă suntem dispuși să ne identificăm ca popor cu mitul „bunului creștin” care rezistă brav ereziilor străine? Serios?
6. „Modificarea structurii familiei normale, naturale este de neimaginat…”
Am văzut mai sus cât de „naturală” este familia. Dar „normală”? „Normală” adică majoritară? Nu-i de mirare că domnul Capsali se îngrijora că va fi etichetat „fascist”. Acum știm de ce.
(trecând peste și mai multă proslăvire a familie tradiționale)
Astea fiind spuse, e amuzant dar îngrijorător că sloganul lui de campanie sună cam așa: „Familia viitorului pentru viitorul familiei”.
Site-ul lui de campanie e și mai bogat în populisme ieftine, presupunând ca populismele pot fi și altfel. Lectură placută și nervi de oțel.
Din păcate, Iulian Capsali a convins peste 120.000 de oameni să îi ofere semnăturile lor pentru a-l propulsa în competiția pentru o funcție de eurodeputat.
Din păcate, a reușit să ajungă până aici mizând pe o retorică infantilă care face apel la instinctele homofobe și antioccidentale ale electoratului român. A mizat pe ignoranță și pe ură.
Din păcate, a mizat bine.
Sursa foto: Youtube (caption)