GONIȚI DE HOARDE DE GIGABIȚI

Distribuie!

de Alina Maria Șerban

Secolul XXI a ajuns să fie cunoscut drept unul al vitezei și mai ales al internetului, așa că nu e de mirare că, în ultimul timp, vedem tot mai mulți oameni aplecați asupra unui telefon sau a unei tablete în loc de o carte sau un ziar. Dacă te duci într-o cafenea sau într-un autobuz aproape toți cei aflați acolo vor fi cu telefoanele în mână navigând pe internet sau postând diverse pe Facebook. Se poate spune că pe măsură ce internetul a avansat și a acaparat fiecare aspect al vieții noastre, noi, am regresat din punct de vedere social.

Foarte mulți dintre noi alegem, acum, să petrecem mai mult timp în fața calculatorului și să socializăm de la distanță, pentru că asta ne oferă anumite avantaje pe care o discuție fizică nu le are.  Nu e nevoie de o implicare activă și nici de acel efort de a menține o discuție. Dacă nu mai ai chef, poți oricând să închizi rețeaua de socializare pe care te afli și să te ocupi de altceva. De asemenea, internetul îți permite să-ți creezi cu totul altă identitate față de cea pe care o ai în realitate, ba chiar să ai o nouă viață separată de cea normală din afara online-ului.

Nu e de mirare, deci, că tot mai mulți am ales să trăim pe internet și mai puțin în realitatea de zi cu zi. În online ai libertatea să îți spui opiniile în legătură cu orice subiect, poți alege să rămâi anonim și poți să faci cam tot ce-ți trece prin cap. Din cauza acestor multitudini de posibilități există și un revers al medaliei: tendința de izolare și de distanțare de realitate. Preferăm, mai degrabă, să stăm în casă și să urmărim un serial sau un film sau să vedem ce mai face colegul X pe Facebook. Putem petrece ore în șir jucând diferite jocuri sau socializând cu oameni din toate colțurile lumii fără să ne plictisim. Dintr-o dată, socializarea reală ni se pare obositoare și solicitantă și refuzăm tot mai des să interacționăm altfel decât pe internet.

Probabil cea mai mare problemă a internetului este că ne oferă un nivel ridicat de comoditate pe care nu-l puteam atinge înainte. Poți vorbi cu oricine dorești și în același timp să vizionezi un film sau să-ți dai cu părerea despre un anumit subiect, toate astea în timp ce stai în propria casă fără să ridici un deget.

Am fost goniți de gigabiți, fără să ne dăm seama, și aduși în online unde posibiltățile sunt nelimitate și la care ne putem conecta de oriunde am fi, fără să pierdem legătura cu viața virtuala pe care ne-am creat-o.

Sursa foto: wikimedia.com

Taguri

Arhiva